назад

Про дотримання законодавства та захист прав студентів-іноземців

Якими є вимоги міграційного законодавства та  правила  перебування/проживання на території України, а також як захистити свої права? Про це зі студентами-іноземцями, які навчаються у Чернівецькому національному університеті ім. Юрія Федьковича спілкувалися фахівці прикордонної та міграційної служб, патрульної поліції, а також системи безоплатної правової допомоги.

Приводом для такої зустрічі стали нещодавні випадки незаконного перетину кордону трьома студентами – громадянами Алжиру і Марокко, які навчалися у Чернівцях. Порушивши Закон, вони були негайно відраховані з університету, втратили посвідки на проживання в Україні із забороною в’їзду на її територію. Аби подібного не повторилося, студентам-іноземцям нагадали правила перебування/проживання в Україні, вимоги міграційного законодавства, а також відповідальність за скоєння адміністративних правопорушень.

У свою чергу директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну розповів студентам про діяльність системи безоплатної правової допомоги і наголосив, що іноземці, які проживають на території України, мають такі ж юридичні права як і громадяни нашої держави. «Бажаю кожному з вас не мати проблем із Законом, але якщо буде потрібна допомога юристів – ми готові вам допомогти».

Крім того, фахівець нагадав, що у Чернівцях працює цілодобова телефонна лінія єдиного всеукраїнського контакт-центру 0-800-213-103, куди теж можна звернутися за правовою допомогою.