назад

Про гендерну рівність говорили учасники тренінгу у Полтаві

Днями директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий та начальник Оржицького бюро правової допомоги Ігор Рожко взяли участь у тренінгу «Внутрішнє переміщення в Україні: гендерна чутливість локальних політик, юридичних інструментів ібізнес-практик» за участі тренерок, експерток з прав людини Марія Ясеновська та Олена Уварова. Переважну більшість учасників тренінгу склали судді судів Полтавської області. Обговорювали міжнародні та національні стандарти та розробляли шляхи вирішення юридичних задач на тему гендерної рівності.

У заході взяла участь Ганна Христова, координаторка проекту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень». Чи очевидні проблеми, з якими стикаються ВПО? Чи різняться вони по регіонах? Якими цифрами оперує статистика? В якій мірі це стосується дітей та батьків?Серед проблем, з якими зустрічаються ВПО, учасники виділили ті, які мають гендерне забарвлення: зокрема питання виплати аліментів, коли батько на безконтрольний території, визначення місця проживання дитини, коли один з батьків там проживає, власники житла бояться здавати квартири жінкам з дітьми через міф, що дітей зареєструють та їх не можна буде виселити, коли закінчиться термін оренди. Крім того виділили питання, пов’язані із документальним оформленням перетину кордону та лінії розмежування матір’ю з дитиною, наявності дозволу батька та паспорту чи ID, а також встановлення факту смерті на непідконтрольній території для оформлення пенсії по втраті годувальника.

Також учасники тренінгу поглибили свої знання щодо правового, соціального й економічного контекстів внутрішнього переміщення й особливих викликів, які постають перед жінками в умовах вимушеного переміщення, оглянули міжнародні і регіональні стандарти захисту прав внутрішньо переміщених осіб й ознайомитися з рекомендаціями та кращими практиками щодо їх застосування з урахуванням необхідності забезпечення гендерної чутливості. Присутні також мали змогу проаналізувати прогалини й виклики, які стоять перед Україною щодо забезпечення прав жінок в умовах внутрішнього переміщення, розглянути потенціал місцевих політик, бізнес-практик, неурядових ініціатив щодо посилення спроможностей жінок і дівчат в умовах внутрішнього переміщення та ознайомитися з кращими судовими практиками, позитивними прикладами врахування гендерних лінз при наданні правової допомоги у справах, пов’язаних з внутрішнім переміщенням.

Набуті в процесі заходу знання дали можливість виробити практичні навички у впровадженні гендерних підходів як наскрізних у вирішенні питань внутрішнього переміщення.

В рамках тренінгу також було презентовано книжку Олени Уварової та Катерина Дайнеко «Захист прав жінок: юридичні інструменти забезпечення гендерної рівності в Україні», а також додаткові методичні матеріали.