назад

Про глобальні проблеми сучасності говорили в Херсонському вищому професійному комерційному училищі

Як правильно обрати фірму-посередника для працевлаштування за кордоном і до чого може призвести нелегальна праця; як убезпечити себе та своїх близьких від трагічних ситуацій, пов´язаних із торгівлею людьми; як не потрапити у трудове чи сексуальне рабство – ці питання не залишили байдужими учнів груп ТК-13, ТХ-20, ТХ-21 Херсонського вищого професійного комерційного училища: 10 грудня в рамках Всеукраїнського тижня права заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко провела для них лекцію з елементами тренінгу «Торгівля людьми. Праця за кордоном».

Презентуючи систему БПД, Олена Вікторівна розповіла майбутнім технологам і кондитерам про унікальну можливість громадян України безкоштовно отримати юридичну консультацію з різних галузей права. А в разі приналежності до однієї з 14 категорій громадян – то і безоплатну вторинну правову допомогу, тобто захист, представництво інтересів у суді, складання процесуальних документів. І що всі діти, а це особи до 18 років, мають право безкоштовно отримати таку послугу.

Йшла мова і про основоположні права і свободи людини, їх захист та недопущення порушень. Але захистити себе в чужій країні, не знаючи законів, мови, не маючи постійного заробітку і таке інше, – набагато складніше, якщо взагалі можливо.

Спілкуючись з учасниками заходу, Олена Іпатенко з´ясувала, що майбутні випускники прагнуть покращити своє матеріальне становище шляхом працевлаштування за кордоном, не усвідомлюючи всіх небезпек і ризиків. Тому акцентувала увагу аудиторії на важливості піднятих питань, і молодь з цим погодилась, бо була дуже активною та допитливою.

Представниця системи БПД  розкрила поняття «торгівля людьми», пояснивши, хто стає жертвами торговців, як запобігти сучасному рабству та до кого звернутись за допомогою в разі небезпеки примусової праці, жебрацтва, сексуальної експлуатації, наголосивши, що лише легальне працевлаштування гарантує забезпечення конституційних прав усіх учасників ринку праці.
Докладніше – у презентації «Безпечне працевлаштування за кордоном», яку можливо завантажити (*.PPTX).

Учні нарешті усвідомили, що незалежно від мети – туризм, навчання, працевлаштування або поїздка до близької людини, яка мешкає в іншій країні, – підготовку до поїздки за кордон слід  розпочати зі збору необхідної інформації.
Підбиваючи підсумки, необхідно сказати, що учні не тільки отримали корисну інформацію, але й мали можливість поставити запитання, обмінятися думками, виконати тренінгові завдання, почути приклади реальних життєвих ситуацій та корисні поради з визначення зареєстрованих закордонних та вітчизняних роботодавців, правил оформлення документів та поведінки за кордоном тощо.
А щоб учні нічого не забули, Олена Вікторівна підготувала для них і вручила пам’ятки «Як правильно обрати фірму-посередника з працевлаштування за кордоном».

Довідково. У разі необхідності, зверніться до найближчої місцевої державної адміністрації за місцем проживання, контакти в регіонах можна знайти на веб-сторінці Міністерства соціальної політики України http://www.msp.gov.ua

Веб-сайт з Програми з протидії торгівлі людьми (МОМ) – www.stoptrafficking.org

Перевірити легальність фірми-посередника з працевлаштування за кордоном можна за посиланням http://www.dcz.gov.ua у розділі «Перелiк фiрм, якi отримали лiцензiю на працевлаштування за кордоном».

Актуальна інформація щодо порядку в’їзду до іноземних країн розміщена на сайті МЗС України за посиланням: http://mfa.gov.ua/ua/consular-affairs/travel-advice/entering-foreign-countries

У разі відсутності в країні перебування закордонної дипломатичної установи України, громадянин України може зв’язатися особисто або через рідних/знайомих в Україні з відділом оперативної роботи Департаменту консульської служби МЗС за номерами телефонів: (044) 238-16-57, факс: (044) 238-18-24 або надіслати повідомлення на адресу електронної пошти cons_or@mfa.gov.ua з метою уточнення місцезнаходження української закордонної установи в одній із сусідніх з країною перебування держав, яка забезпечує надання співвітчизникам необхідної у таких випадках допомоги.

Представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні: м. Київ, вул. Михайлівська, 8, тел: (044) 568-50-15 – http://iom.org.ua/ua