назад

Про новації в законодавстві – безробітним Старокостянтинівщини

Під час семінару для безробітних громадян у Старокостянтинові обговорили зміни в законодавстві, які набули чинності з 1 січня 2020 року.

На базі  Старокостянтинівської міськрайонної філії Хмельницького обласного центру  зайнятості 21 січня відбувся семінар для безробітних. Одна із тем, які порушували під час навчання, – зміни в законодавстві, що набули чинності з 1 січня 2020 року. Про новації розповіла заступниця начальника  відділу правопросвітництва та надання безоплатної  правової допомоги Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксана Балясна.

Юристка  повідомила учасникам семінару, що зміни до  Закону України «Про запобігання корупції» стосуються правового статусу викривачів корупції.

«З 1 січня цього року право на безоплатну вторинну правову допомогу отримали викривачі корупції у зв’язку з повідомленням ними інформації про корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення – на захист, здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складення документів процесуального характеру», – зазначила Оксана Балясна.

Безробітні громадяни дізналися також про зміни до Закону України «Про судовий збір», зокрема щодо встановлення нових розмірів ставок судового збору.  Йшлося й про нові правила вступу абітурієнтів до вищих навчальних закладів та новоприйнятий Виборчий кодекс України.

Принагідно фахівчиня центру ознайомила аудиторію з переліком правових послуг, які надають працівники системи безоплатної правової допомоги та адвокати, які співпрацюють з центрами; назвала, які категорії осіб мають право на ці послуги; роз’яснила порядок реалізації права на безоплатну вторинну  правову допомогу, а також показала, як можна використовувати довідково-інформаційну платформу правових консультацій  WikiLegalAid.