назад

Про основні порушення виборчого права та шляхи його захисту, для адвокатів та працівників системи БВПД Рівненщини розповідали представники ГМ «ОПОРА»

      У стінах Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області  для адвокатів, працівників РЦ, місцевих центрів а також юристів бюро правової допомоги, проведено навчальний семінар на тему: «Виборчий процес та виборчі права: Парламентські вибори 2019». Про ключові порушення законодавства під час виборчої кампанії та безпосередньо у день волевиявлення, присутнім розповіла громадська омбудсменка із захисту виборчих прав ГМ «ОПОРА» у Рівненській області Марія Цип’ящук.

 

До позачергових виборів народних депутатів України залишилось менше двох тижнів. Боротьба серед  кандидатів  в  округах та між партіями загострюється. Правоохоронці вже реєструють випадки ведення нечесної конкуренції, зокрема розміщення агітаційних матеріалів без вихідних даних. І якими б чесними, прозорими та демократичними не видались ці  вибори до Верховної Ради України, бути готовими до порушень виборчого права вкрай важливо не лише громадянам але працівникам системи БВПД, котрі і мають стояти на варті захисту конституційного права осіб на волевиявлення. Тож, враховуючи наближення виборів та на виконання Меморандуму про співпрацю між Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» та Координаційним центром з надання правової допомоги, представники ГМ «ОПОРА» та працівники системи БВПД області провели спільний навчальний семінар.

«Оперативне усунення можливих порушень виборчих прав громадян, особливо у день проведення голосування, це те до чого працівники системи БВПД Рівненщини мають бути готовими на 100% . Тому тісна сьогоднішня  співпраця фахівців БПД та адвокатів, а також громадянської мережі «ОПОРА»  є вкрай вважливо, та неодмінно принесе свою плоди», –  зазначив відкриваючи семінар, директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

У день волевиявлення громадяни отримають два бюлетеня: для голосування за партію в єдиному виборчому округу та  для голосування за окремого кандидата в одномандатному виборчому округу. Необхідно зауважити, що люди які тимчасово змінили місце голосування, отримають лише один бюлетень для голосування у єдиному виборчому окрузі. Змінити місце голосування виборці можуть до 15 липня.

«Загалом, особі  спочатку необхідно перевірити свої дані в реєстрі виборців. Для цього потрібно зайти на сайт Державного реєстру виборців та через особистий кабінет перевірити чи включені Ви до списку виборців. Якщо Вас там немає або Ваша особиста інформація має ряд помилок, у Вас ще є час звернутись до виборчої комісії для уточнення даних»,-розповіла громадська омбудсменка із захисту виборчих прав ГМ «ОПОРА» у Рівненській області Марія Цип’ящук.

Окремо, пані Цип’ящук зупинилась на найбільш розповсюджених та типових порушеннях за які передбачена адміністративна чи кримінальна відповідальність, а саме: спроба прямого чи непрямого підкупу виборця; порушення таємниці голосування; наявність сторонніх осіб в кабіні для таємного голосування; винесення бюлетеня за межі виборчої дільниці; підробка виборчої документації; вкидання бюлетенів у великій кількості у скриньку; отримання виборчого бюлетеня від іншої особи, крім члена комісії; передача бюлетеня сторонній особі та інші.

Якщо під час голосування Ви помітили порушення, необхідно відразу звернутися до голови відповідної виборчої комісії зі скаргою (у письмовій формі) або до працівників поліції із заявою про вчинення злочину, зрештою до суду із позовною заявою. Окремо присутні обговорили і терміни подачі скарг до ОВК на дії чи бездіяльність ДВК або ж позовних заяв до суду, щодо порушення виборчих прав.