назад

Про особливості безоплатної правової допомоги розповідали на семінарі в Івано-Франківську

У приміщенні Івано-Франківського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій 27 лютого заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук провів лекцію «Законодавство України про безоплатну правову допомогу».

У межах тематичного семінару «Реалізація Стратегії державної міграційної політики України» для керівників та спеціалістів районних, міських та рад об’єднаних територіальних громад центрів надання адміністративних послуг Володимир Ковальчук ознайомив представників об’єднаних територіальних громад, органів місцевого самоврядування з можливостями системи безоплатної правової допомоги у роботі ЦНАПів.

Він розказав, що до безоплатної первинної правової допомоги належать такі види правових послуг: надання правової інформації; консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру; надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації. «Вторинна безоплатна правова допомога включає захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання документів процесуального характеру», ˗ зауважив фахівець системи БПД.

Важливе місце приділяється роботі з ОТГ. Щоб забезпечити обізнаність громадян із віддалених сіл та населених пунктів, відбуваються зустрічі громади із працівниками місцевих центрів та бюро правової допомоги для проведення консультацій.