назад

Про особливості офіційного та фактичного шлюбу розповідали шосткинським студентам

“Навіщо нам ці штампи в паспорті, нам і без цього добре…”, “Потрібно обовязково реєструвати шлюб, яка ж тоді то сімя…” – такі діаметрально протилежні погляди на подружнє життя вже не один рік поспіль існують у соціумі. Хтось вважає державну реєстрацію шлюбу пережитком минулого, а для когось офіційне оформлення відносин є запорукою міцної родини. Юристи системи безоплатної правової допомоги зустрілися зі студентами м. Шостка й обговорили це актуальне питання з правової точки зору.

Фахівчиня Шосткинського місцевого центру з надання БВПД Юлія Зацаринна та студентка II курсу юридичного факультету Університету сучасних знань Валерія Камельчук провели правовий урок «Особливості офіційного та фактичного (цивільного шлюбу)» для студентів старших курсів Шосткинського хіміко-технологічного коледжу ім. І.М. Кожедуба Шосткинського інституту СумДУ .

Далеко не в кожній країні існує правовий інститут фактичних шлюбних відносин, у таких країнах подібні відносини сприймаються як соціальне явище, що не тягне за собою певних юридичних наслідків. Даний правовий інститут відсутній у більшості країн, що є географічними сусідами нашої держави та країн СНД, і станом на теперішній час з усіх цих країн лише Україна визнає фактичний шлюб”, – розповіла Юлія Зацаринна.
Разом з молоддю юристка обговорила особливості державної реєстрації шлюбу, права та обов’язки подружжя при традиційному шлюбі та цивільному, режим правового регулювання спільного майна подружжя, спадкових відносин.

«Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово, кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги. Той із подружжя, який пережив спадкодавця, належить до першої черги спадкоємців. І мова тут іде лише про зареєстрований шлюб. Потрібно звернути увагу на те, що проживання однією сім’єю жінки й чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них права на спадкування за законом у першу чергу», – роз’яснила Юлія Зацаринна.

Учасники заходу ставили запитання, які стосувались ознак фіктивного шлюбу, порядку виплати аліментів, якщо батько студент тощо.
Також студенти переглянути відеоролик «Шлюб. Розірвання шлюбу. Аліменти. Поділ майна подружжя» й отримали інформаційні буклети системи безоплатної правової допомоги.