назад

Про патріотично-правове виховання молоді обговорювали на Івано-Франківщині

У форматі онлайн-дискусії 23 січня заступник директора Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук взяв участь у  заході «Соборність: історія, сьогодення та майбутнє», який ініціював  Благодійний фонд «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ».

В Україні 22 січня, у день проголошення в 1919 році Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, щорічно відзначається День Соборності. Акт Злуки увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це була основоположна подія для українського державотворення.

Разом з експертами та гостями заходу у форматі онлайн-дискусії учасники ділитись досвідом соборності в різних регіонах України.

 

Дуже важливим для молоді та громадськості Івано-Франківщини було пригадати собі історію формування соборності в Україні, тому, почавши з історичних фактів, зустріч перейде в більш особистісну площину досвіду науковців, публіцистів, громадських діячів, психологів, представників ВПО та ветеранів АТО.

 

Одними з важливих питань були:

✔Наскільки ми себе почуваємо соборними?

✔Чи маємо спільні цінності та як визначаємо нашу самоідентичність?

Адже відповіді на ці питання допомагають кожній особі в громаді зрозуміти себе та тих, хто живе поряд.

На онлайн-дискусії говорили учасники також про те, хто і як може посилювати зв’язки між сучасними регіонами України для зміцнення національної єдності та як дійти до системності процесу консолідації суспільства та розбудови соборної суверенної держави.

 

У дискусії бари участь:

Ігор Козловський – український вчений, релігієзнавець, кандидат історичних наук, письменник, громадський діяч; колишній полонений так званої «Донецької Народної Республіки» (у полоні перебував майже 2 роки). Старший науковий співробітник Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України. Президент Центру релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних стосунків.

Ірина Магрицька – українська громадська діячка, публіцистка, філологиня. Кандидат філологічних наук, доцент кафедри філології та перекладу Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, голова Луганської обласної філії Асоціації дослідників голодоморів в Україні, кавалерка ордена княгині Ольги ІІІ ступеня, дослідник.

Ігор Чернецький ˗ учасник Революції гідності, учасник АТО, засновник реабілітаційного центру «Бандерівський схрон» (реабілітацію проходять ветерани з усієї України).

Наталія Буланова – кандидатка історичних наук, членкиня Міжнародної асоціації гуманітаріїв, членкиня Українського комітету ІСОМ, авторка історичних досліджень з історії християнських конфесій, повсякдення, етнології; директорка Музею історії м.Кам’янське.

Дмитро Кошка – ветеран АТО, науковець, громадський діяч м. Дніпро, старший викладач кафедри Екології, заступник директора з виховної роботи навчально-наукового інституту Природокористування НТУ «Дніпровська Політехніка», член правління громадської організації «Асоціація Ветеранів-Підприємців», заступник голови громадської організації «20 Легіон».

Тетяна Бичек – ВПО, психологиня, провайдер психо-соціальної підтримки в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру, спеціалістка у сфері надання психосоціальних послуг населенню та згуртування громади на постконфліктних територіях.

Людмила Салагуб – аспірантка кафедри історії України та спеціальних галузей історичної науки Донецького національного університету імені Василя Стуса (м. Вінниця), методистка відділу суспільних дисциплін Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

 

Модератором  онлайн-дискусії став Володимир Половський, історик, керівник гуртка «Дебати» Центру освітніх інновацій, вчитель історії ліцею ім. М. Сабата, пластун-хрестоносець (м. Івано-Франківськ).

Заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області  Володимир Ковальчук в обговоренні висловив слова вдячності за організований діалог щодо правоосвітнього виховання молоді партнерам системи БПД міжнародному благодійному фонду «Карітас України», благодійним фондам «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ», «Карітас Краматорськ» та «Карітас Кам’янське», учасниками якого стали представники різних куточків України: від Західних до Східних областей.