назад

Про права та обов’язки дитини говорили з вихованцями дошкільного навчального закладу №32 «Веселка»

Дуже важливо  з  ранніх років сформувати в дитини правильне уявлення про її обов’язки  та, що найголовніше, про її  права. Тому, для вихованців дошкільного навчального закладу №32 «Веселка» було проведено правопросвітницький захід, в ході якого діти змогли більше дізнатись про свої права та обов’язки, а також, в цікавій ігровій формі, закріпити отримані знання виконуючи завдання.

До проведення заходу долучились директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Ірина Протченко, директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги Володимир Бобруйко та заступник начальника відділу комунікації та правопросвітницва Регіонального центу Дмитро Савуляк.

Дітей було ознайомлено з їхніми основоположними права та наголошено на тому, що права інших потрібно поважати, порушувати їх не можна в жодному разі.  Перше невід’ємне право, яке отримує дитина це – право на життя, разом з ним дитина отримує право на повагу до імені.

Окрім цього, директор Регіонально центру Ірина Протченко розповіла дітям, що вони  мають право на: любов та турботу, право на відпочинок, право на повноцінне харчування, право на захист та належне медичне обслуговування, право на сім’ю та освіту і що ці права є невід’ємними. Акцентувала увагу на тому, що права дитини визначені законом  та захищаються низкою нормативно-правових документів. Основним державним документом, який захищає права дитини є Конституція України, решта положень про захист дітей викладені в Законі України «Про охорону дитинства» та окремих положення Сімейного кодексу України. Також, Україна взяла на себе міжнародні зобов’язання дотримуватись, захищати та вибудовувати державну політику орієнтовану  на розширення до доступу та реалізації цих прав  ратифікувавши «Конвенцію ООН про захист прав дитини».

Володимир Бобруйко запропонував дітям зіграти в цікаву інтерактивну гру, метою якої було перевірити наскільки добре діти засвоїли свої права та обов’язки. Під час гри дітям зачитували ствердження, а вони повинні були визначити правильне воно чи ні, якщо правильне поплескати в долоні, якщо ні постукати ногами.

Після гри нагадав дітям їх обов’язки  та правила, яких вони повинні дотримуватись та виконувати в повсякденному житті.  Звернув увагу, що не зважаючи на юний вік дітки повинні дотримуватись законів України, в першу чергу, що стосується правил дорожнього руху, поважати батьків та особистість інших, старанно вчитись та дотримуватись правил гарної поведінки.

В кінці заходу діти отримали паспорт прав дитини, як пам’ятку про непорушність їх прав. Заповнити паспорт, вписавши туди своє ім’я та прізвище, дітям запропонували разом з батьками, щоб вини також мали змогу ознайомитись зі змістом цих паспортів. Також, на згадку про візит працівників системи безоплатної правової допомоги та куди можна звернутись за допомогою діти отримали значки та візитки з зазначеними контактами  системи безоплатної правової допомоги.