назад

Про право на безоплатну правову допомогу – студентам Красилівщини

Про те, як отримати безоплатну правову допомогу в цивільних та адміністративних справах, порядок її надання, повноваження та завдання центрів і бюро правової допомоги, категорії осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, розповів студентам Красилівського професійного ліцею Андрій Заярнюк, начальник Красилівського бюро правової допомоги.

Захід організували в форматі відкритого діалогу студентів з представником системи БПД. В результаті молодь дізналася, як функціонує система, які послуги можна отримати, звернувшись до фахівців місцевих центрів чи бюро, які документи слід надавати, щоб підтвердити своє право на безоплатну вторинну правову допомогу, яка передбачає послуги захисту й представництва інтересів клієнта в суді.

«А ось право на первинну правову допомогу, тобто юридичну консультацію чи роз’яснення законодавства, мають всі громадяни без винятку», – наголосив керівник бюро правової допомоги.

Обговорили також правові аспекти створення сім’ї. Адже з моменту реєстрації шлюбу подружжя набуває не лише нових прав, але й нових обов’язків. Йшлося про шлюбний вік в Україні, порядок подання заяви про реєстрацію шлюбу, підстави визнання шлюбу недійсним.

Андрій Заярнюк зазначив, що між особами, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, а також між подружжям може укладатися угода – шлюбний договір, відповідно до якого майнові права й обов’язки подружжя можуть бути інакшими, ніж це передбачено загальними правилами сімейного законодавства.

Традиційно присутнім наголосили, що цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103, за яким можна отримати роз’яснення законодавства. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.