назад

Про правові аспекти захисту особи у разі корупційних правопорушень розповідали сумським держслужбовцям

Європейські країни від перших кроків реформування публічної служби прагнуть рухатися шляхом побудови демократичного прозорого управління державою. Тому питання сучасних інструментів запобігання і протидії корупції наразі є актуальним в Україні. Тож заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва провела тематичну зустріч з держслужбовцями й посадовими особами місцевого самоврядування області.

Під час заходу Валентина Волобуєва розповіла про типові ознаки корупційних злочинів, зазначила, хто не підлягає звільненню від кримінальної відповідальності за корупційні правопорушення, акцентувала увагу на питанні декларування недостовірної інформації. Розглянули тему доброчесності як принципу етичної поведінки публічних службовців.

Також разом з держслужбовцями та посадовими особами місцевого самоврядування обговорили прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою. Після цього Валентина Волобуєва ознайомила з алгоритмом дій, яких варто дотримуватися посадовій особі, а також до кого звертатися за допомогою. Зокрема, присутні ознайомилися, як підозрювана, затримана особа може скористатися послугами адвоката системи безоплатної правової допомоги, де може отримати юридичні консультації та роз’ясненння. Як практикуючий адвокат Валентина Волобуєва поділилася досвідом захисту прав осіб, які підозрювалися у вчиненні корупційних правопорушень.