назад

Про правила укладання договорів оренди та інші правові питання, говорили з працівниками сфери нерухомості.

З 01 вересня розпочинається навчальний рік, що приведе до збільшення кількості студентів з інших населених пунктів. Для вирішення житлових питань частина з них звернеться до агенцій з нерухомості. З метою, дотримання прав споживачів, виконання законів, підвищення правової проінформованості працівників для запобігання виникненню спірних ситуацій, 05 серпня очільниця Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Чернігівській області Ірина Протченко, спільно з представником Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Людмилою Кузьміною, в рамках реалізації правопросвітницького проекту Міністерства юстиції «Я маю право», який направлений на підвищенні правової освіченості громадян, провели інформаційно-роз’яснювальний захід з працівниками агенцій нерухомості Чернігова.

Ірина Протченко, розповідала про процедуру правильного укладення договору оренди. Зокрема, зазначила, що перед укладанням договору потрібно з’ясувати право власності орендодавця на квартиру, чи не перебуває квартира в оренді іншою особою, чи не є квартира заставним майном в фінансовій установі також, варто перевірити чи не є квартира предметом майнового спору в суді. Відповідно статті 761 Цивільного кодексу право передачі в оренду майна належить тільки власнику. Якщо квартира перебуває у спільній чи суміжній власності, щоб уникнути спірних ситуацій потрібно вимагати письмову згоду іншої сторони. Крім того, до укладення договору оренди необхідно перевірити чи не перебуває об’єкт оренди під арештом, в іпотеці або іншими обмеженнями. Відповідно до ст. 9 Закону України «Про іпотеку» передача в оренду нерухомого майна, що є предметом іпотеки можливе лише з дозволу іпотекодержателя. Це також можна зробити, отримавши інформаційну довідку через Кабінет електронних сервісів. В договорі варто зазначити наступні умови: порядок розрахунків, строк дії договору оренди, право суборенди, вказати стан квартири на момент укладання договору, порядок розрахунків за спожиті комунальні послуги, припинення договору у разі відчуження квартири, відповідальність сторін.

Після інформування Ірина Протченко, спільно з Людмилою Кузьміною надали працівникам агенцій правові консультації з актуальних питань. Зокрема звертались за роз’ясненнями з питань пов’язаних з: призначенням та визначенням розмірів та виплати аліментів на дитину, процедурою вивозу дитини за кордон без згоди одного з батьків та боротьбі з булінгом в школі.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103