назад

Про протидію торгівлі людьми говорили під час проведення інформаційного заходу

Якщо ви вважаєте, що такі явища як рабство, торгівля людьми, примус до шлюбу залишились в минулому – це не так. На теперішній час торгівля людьми це третя за доходами злочинна діяльність після торгівлі зброєю і наркотичними речовинами. Основними шляхами потрапляння людей в рабство є трудова міграція, за часту, це відбувається коли людина відправляється за кордон при посередництві сумнівної рекрутингової компанії, або взагалі невідомого посередника.

За інформацією міжнародної організації з міграції за часи незалежності понад 230 тисяч наших співвітчизників постраждали від торгівлі людьми. Так, тільки за 2018 рік було зафіксовано 286 випадків торгівлі людьми і ці цифри відображають ситуацію тільки в середині країни. Лідерами серед держав де українці найчастіше потерпають від цієї проблеми – є Російська Федерація, Польща, Туреччина та ОАМ. У Чернігівській області за даними Міністерства соціальної політики було виявлено 53 факти торгівлі людьми у 2018 році.

До боротьби з цією проблемою долучились і працівники системи безоплатної правової допомоги. Тому, не зважаючи на всі зусилля направлені державою на усунення як явища, проблеми торгівлі людьми найбільш ефективним механізмом протидії є і буде – правова обізнаність громадян у питаннях пов’язаних з працевлаштуванням та захистом своїх прав в Україні. А для осіб котрі вирішили пошукати щастя закордоном, ознайомлення з алгоритмом дій для безпечного виїзду за кордон та інформування про можливість відстояти свої права перебуваючи в далині від дому.

Тому, 30 липня у Всесвітній день протидії торгівлі людьми, директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко, головний спеціаліст відділу правопросвітництва та надання правової допомоги Чернігівського місцевого центру Наталія Воронецька спільно з заступником директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Чернігівській області Олесею Пирковською, начальником відділу організаційної роботи, юридичного забеспечення та розвитку інфраструктури Іриною Бондаренко та головним спеціалістом відділу комунікації та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Чернігівській області Дмитром Савуляком, долучились до заходів проведених Департаментом сім’ї, молоді та спорту Чернігівської ОДА у співпраці з Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини та правоохоронними органами.

Громадян, котрі відвідали захід, було проінформовано про їх трудові та громадянські права, механізми їх захисту та процедуру звернень до відповідних органів у випадку їх порушення. Було роз’яснено про ознаки сумнівного працевлаштування та що робити, якщо особа потрапила в таку ситуацію в Україні чи закордоном. Володимир Бобруйко зазначив, якщо після працевлаштування роботодавець відмовляється повернути вам документи, які засвідчують вашу особу (паспорт), не виплачує зарплату прикриваючись різними причинами та застосовує погрози фізичною розправою, необхідно негайно, звернутись до поліції або департаменту соціального захисту населення з відповідним повідомленням. У випадку якщо відповідні державні органи не реагують на такі повідомлення, звернутись з листом до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини чи його представників на місцях.

У разі, якщо подібна ситуація трапилась з вами за кордоном, необхідно негайно звернутись до представників поліції, повідомлення консула поліцією про даний випадок буде ще одним фактором вашого безпечного повернення додому. Бувають ситуації коли особу насильно утримують та не випускають до міста, надаючи можливість тільки зателефонувати додому для того, щоб запевнити родичів, що з нею все гаразд. Для оперативного втручання родичів в таких випадках варто ще перед від’їздом продумати спосіб прихованого повідомлення про проблему.
Щоб уникнути подібних проблем, варто виїжджаючи за кордон для працевлаштування, стати на тимчасовий консульський облік – уточнила Наталія Воронецька. Також, вона додала, що працевлаштування по туристичній візі чи скориставшись правом на безвізовий перетин кордону та перебування на території іншої держави в такому статусі з метою працевлаштування є незаконним і до того ж широко використовується для експлуатації українців шляхом, залякування депортацією та забороною в’їзду до Шенгенської зони. Тому, не варто вірити роботодавцям чи посередникам котрі пропонують зекономити на робочій візі і на перший період поїхати «в чорну».

Також, для забезпечення вільного доступу до безоплатної правової допомоги працював мобільний консультацій пункт, куди всі охочі могли звернутись за консультацією з особистих правових питань різного роду. По завершенню заходу працівники системи безоплатної правової допомоги провели вуличне інформування для охоплення більшої кількості людей з метою поширення правової обізнаності громадян та ознайомлення з робою центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103