назад

Про розвиток системи безоплатної правової допомоги розповідали представникам органів місцевого самоврядування під час круглого столу

«Тенденції розвитку та реалізації прав людини і громадянина України» -тема кругло столу в ході якого фахівці системи безоплатної правої допомоги розповідали присутнім спеціалістам апаратів виконкомів об’єднаних територіальних громад про розвиток систем безоплатної правової допомоги, особливості її надання, роботу центрів, мережу доступу до безоплатної правової допомоги та напрями за якими ведеться активна співпраця з органами місцевого самоврядування.
Захід проводили: директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бобруйко, заступник начальника відділу комунікації та правопросвітництва Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Дмитро Савуляк, заступник начальника відділу правопросвітництва та надання правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Данило Павлюк. Також до проведення заходу долучився юрист громадської організації «МАРТ» Дмитро Науменко.
Володимир Бобруйко ознайомив присутніх з переліком послуг, наданням яких займається місцевий центр, а саме: надання правових консультацій громадянам, складання скарг та заяв(первинна правова допомога),захист, представництво інтересів громадян та складання документів процесуального характеру(вторинна правова допомога). Озвучив перелік категорій громадян, що мають право на отримання вторинної правової допомоги та наголосив, що консультацію можуть отримати всі без винятку особи, які знаходяться під юрисдикцією України.
Дмитро Савуляк розповів про розвиток системи безоплатної правової допомоги починаючи з 2011 року, з моменту прийняття Закону « Про безоплатну правову допомогу», і по теперішній час. Під час виступу слухачі мали змогу переглянути презентацію, на якій наочно було проілюстровано темпи розвитку системи та шлях її становлення, а саме: 2013 рік – початок роботи регіональних центрів та залучення безкоштовного захисника для осіб до яких було застосовано адміністративне затримання чи арешт, а також, які були затримані за підозрою у вчинення злочину; 2015 рік – початок роботи місцевих центрів та можливість доступу до безоплатної правової допомоги в цивільних та адміністративних справах та 2016 ріку розпочато роботу бюро правової допомоги, що дало змогу розширити мережу доступу до правової допомоги.
Про роботу правозахисних організацій, відмінність їх діяльності від державних установ та в яких напрямках громадська організація «МАРТ» співпрацює з органами місцевого самоврядування розповідав Дмитро Науменко. Додатково, була надана корисна інформація про відмінність порушення закону від порушення прав людини.
В кінці заходу відбулось жваве обговорення актуальних питань правового характеру, що цікавили присутніх та було поширено інформаційна матеріали правового характру.