назад

Про спільні заходи у сфері протидії торгівлі людьми у Чернігівській області говорили під час тренінгу

За статистикою, тільки, кожен 12 постраждалий від торгівлі людьми звертається за допомогою. Однією з причин низького виявлення фактів торгівлі людьми є низький рівень довіри до суб’єктів, що здійснюють заходи в сфері протидії торгівлі людьми. Низький рівень взаємодії між громадськими організаціями, соціальними службами, правозахисними організаціями та правоохоронними органами ще одна складова, яка має негативний вплив на процес виявлення та протидії фактам торгівлі людьми.

Тому, для покращення взаємодії між представниками різних служб, громадською організацією «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» було організовано дводенний тренінг на тему «Впровадження Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, в тому числі дітьми в Чернігівській області».

До заходу долучився головний спеціаліст відділу комунікації та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Дмитро Савуляк.

Під час тренінгу було обговорено питання взаємодії у сфері протидії торгівлі людьми. В ході роботи в групах було сформульовано найбільш актуальні проблеми, що перешкоджають ефективній взаємодії та шляхи їх усунення. Визначили кроки, на рівні регіону, які реальні до втілення на даний час, що посприяють більш тісній взаємодії в питанні протидії торгівлі людьми між структурами.Під час практичних завдань, на основі реальних історій, розробляли покрокові алгоритми дій для виявлення жертв торгівлі людьми та надання їм необхідної допомоги. Визначали на якому етапі та яка служба мала можливість виявити факти даного злочину, та які дії необхідно вчинити в такій ситуації.
Тренери заходу, керівник програм Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталія Кулікова та координаторка програми протидії торгівлі людьми ГО “Центр “Жіночі перспективи” поділились з присутніми своїм досвідом, так як вони безпосередньо в свої роботі стикаються з жертвами торгівлі людьми та баченням шляхів вирішення цієї проблеми.