назад
06.04.15

Про співпрацю Кіровоградського центру з надання БВПД з органами адвокатського самоврядування говорили в рамках круглого столу

27 березня 2015 року в приміщені Кіровоградської міської ради відбувся круглий стіл з питань поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування та Кіровоградським обласним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також реалізації Меморандуму про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги між Національною асоціацією адвокатури України та Міністерством юстиції України.

01

У заході взяли участь: Галина Ромаданова, голова Ради адвокатів Кіровоградської області; Микола Пільгуй, голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Кіровоградської області; Лідія Телевна, голова Комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги; Анатолій Звіздун, голова Дисциплінарної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Кіровоградської області; Олександр Волосян, голова Атестаційної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Кіровоградської області; Наталія Сумська, представник адвокатів від Кіровоградської Області у складі Ради адвокатів України; Андрій Мягкий, представник адвокатів від Кіровоградської області у складі Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури; Сергій Галушко, голова Кіровоградського обласного відділення Спілки адвокатів України; Дануте Полежай, член Ради адвокатів Кіровоградської області; Леонід Кропліс, директор Кіровоградського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги; Олена Шишкарьова, заступник директора Кіровоградського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги; Володимир Буряк, голова Кіровоградського відокремленого підрозділу Громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу.

02

Директор Кіровоградського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Леонід Кропліс, визначив можливі напрямки співпраці у сфері надання безоплатної вторинної правової допомоги та запропонував до обговорення актуальні питання, які виникають при наданні безоплатної вторинної правової допомоги, зокрема:

–      які вимоги до професійної етики адвокатів постають у зв’язку з реалізацією на практиці ст. 53 Кримінального процесуального кодексу України (залучення захисника до проведення окремої процесуальної дії)?

–     яке співвідношення конституційних прав на захист, на вільний вибір захисника та на безоплатну правову допомогу?

–      які можливості для вільного вибору захисника у випадку надання безоплатної вторинної правової допомоги?

–      як запобігти залученню до кримінальних проваджень “міліцейських адвокатів” слідчими?

–      як удосконалити порядок та умови проведення конкурсу адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги?

–      якими повинні бути умови укладення контрактів між адвокатами та центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги?

–      яка практика роботи комісій з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги?

–      скільки і які саме скарги надходять на адвокатів у звязку з наданням ними безоплатної вторинної правової допомоги? що слід у зв’язку з цим слід врахувати у своїй роботі центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги?

–      як забезпечити прозорість при розподілі справ між адвокатами з метою підвищення якості надання безоплатної вторинної правової допомоги та запобігання корупції?

–      якими повинні бути стандарти якості надання безоплатної правової допомоги в цивільних і адміністративних справах?

–       як Ради адвокатів регіонів можуть використовувати модель і ресурси каскадних тренінгів системи безоплатної правової допомоги для підвищення кваліфікації адвокатів?

–      чи доцільно й надалі приховувати прізвища адвокатів у рішеннях Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатів України і регіональних кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатів? Як це узгоджується з публічно-правовою природою інституту адвокатури та необхідністю підвищення етичних стандартів адвокатської діяльності ?

–      як забезпечити спільними зусиллями рад адвокатів регіонів та центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги виділення робочих приміщень для адвокатів, насамперед, у судах першої інстанції?

 03 

Галина Ромаданова, голова Ради адвокатів Кіровоградської області підкреслила необхідність співпраці між Радою адвокатів Кіровоградської області та Кіровоградським обласним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги згідно Меморандуму про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги між Національною асоціацією адвокатури України та Міністерством юстиції України.У виступі зазначено про необхідність об’єднання зусиль Ради адвокатів Кіровоградської області та Кіровоградського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у питанні виділення робочих приміщень для адвокатів, зокрема, у судах першої інстанції та запропоновано підготовити проект відповідного звернення до голови апеляційного суду та Держаної судової адміністрації.

        04

 Членом Ради адвокатів Кіровоградської області, Дануте Полежай, було зазначено про можливість використання Радою адвокатів Кіровоградської області моделі та ресурсів каскадних тренінгів системи безоплатної правової допомоги з метою підвищення кваліфікації усіх адвокатів, що здійснюють адвокатську діяльність у області. Також висловлено пропозицію в подальшому здійснювати заходи підвищення кваліфікації адвокатів заздалегідь узгодженим планом сумісно з Радою адвокатів та Кіровоградським центром з надання БВПД.

05 

Лідія Телевна, Голова Комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги, розповіла про результати роботи комісії та наголосила на необхідності налагодження ефективної співпраці у цьому напрямку з Кіровоградським центром. Було досягнуто домовленості про проведення спільних заходів щодо вимог до професійної етики адвокатів та визначено порядок звернення до комісії.

 06 

Також у ході круглого столу Анатолієм Звіздуном, головою Дисциплінарної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Кіровоградської області, піднято питання стосовно розгляду скарг на адвокатів, що надходять у зв’язку з наданням ними безоплатної вторинної правової допомоги, для подальшого врахування результатів такого розгляду Кіровоградським центром з надання БВПД. Анатолій Звіздун також зазначив, що до дисциплінарної палати надходять скарги на пропуски адвокатами судових засідань через надмірне навантаження окремих адвокатів, що є порушенням вимог правил адвокатської етики, а також, що існують інші випадки порушення адвокатами правил адвокатської етики, та в окремих випадках містяться ознаки більш істотних правопорушень. За результатами обговорення було прийнято рішення провести превентивну бесіду з адвокатами центру з метою недопущення вищезазначених порушень та обмежити видачу доручень адвокатам до 30 діючих проваджень.

 07

Андрієм Мягким, представником адвокатів від Кіровоградської області у складі Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатурибуло висловлено доцільність приховування прізвищ адвокатів у рішеннях Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатів України і Кваліфікаційної дисциплінарної комісії адвокатури Кіровоградської області, оскільки раніше були випадки звернення правоохоронних органів до КДКА області з метою виявлення таких ситуацій та відповідного кримінального переслідування окремих адвокатів.

 08

Актуальним на круглому столі стало обговорення питання вимог до професійної етики адвокатів під час участі у проведенні окремої процесуальної дії, якому приділили значну увагу у своїх виступах Микола Пільгуй, голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Кіровоградської області,Анатолій Звіздун, голова Дисциплінарної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Кіровоградської області, Олександр Волосян, голова Атестаційної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Кіровоградської області, Сергій Галушко, голова Кіровоградського обласного відділення Спілки адвокатів України. Вони також висловились з приводу співвідношення конституційних прав на захист, на вільний вибір захисника та на безоплатну правову допомогу, та можливості для вільного вибору захисника у випадку надання безоплатної вторинної правової допомоги. При цьому Олександр Волосян зауважив, що існують необґрунтовані обмеження щодо свободи діяльності адвокатів при наданні БВПД, стороною контракту виступає держава і кожен адвокат має право на укладення такого контракту на основі вільного волевиявлення. Дане становище, за його словами, не відповідає конституційним вимогам щодо права вибору захисника особою, у зв’язку із чим необхідно надавати підзахисним можливість самостійно обирати адвоката включеного до реєстру адвокатів, які надають БВПД. Сергій Галушко запропонував скасувати проведення конкурсу із відбору адвокатів до системи безоплатної правової допомоги та допустити всіх адвокатів до ведення справ без складення іспиту, оскільки таке обмеження, на його думку, не узгоджується з положеннями Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

 09

 Володимир Буряк, голова Кіровоградського відокремленого підрозділу Громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, тренер-модератор, повідомив про можливість прийняття Правил адвокатської етики за основу стандартів якості правової допомоги в цивільних та адміністративних справах. Він довів до відома учасників інформацію про те, що адвокатами Кіровоградського центру з надання БВПД за минулий рік досягнуто 10 виправдувальних вироків, 15 випадків зміни правової кваліфікації на менш тяжкі злочини, 17 випадків застосування у вироках покарання нижче нижчої межі, 124 вироки призначення покарання з випробувальним терміном, 27 вироків звільнення від покарання неповнолітніх, 55 випадків затвердження угод про примирення та визнання винуватості, 24 випадки закриття кримінальних проваджень з реабілітуючи підстав, 35 випадків звільнення особи від кримінальної відповідальності, в тому числі і з відмовою прокурора підтримати державне обвинувачення, 25 випадків звільнення особи з-під варти із застосуванням альтернативних запобіжних заходів.

 Також він наголосив на необхідності подальшого забезпечення прозорості при розподілі справ між адвокатами з метою підвищення якості надання безоплатної вторинної правової допомоги та запобігання корупції, при цьому забезпечивши умови для унеможливлення доступу слідчими до інформації про графік чергування адвокатами, здійснювати розподіл справ для захисту за призначенням не в порядку чергування, а шляхом рівномірного розподілу справ серед адвокатів. Його підтримали Леонід Кропліс, директор Кіровоградського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який також розповів про умови укладення контрактів між адвокатами та центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Олена Шишкарьова, заступник директора, яка в деталях повідомила учасників заходу про зміни в законодавстві у сфері безоплатної правової допомоги та заходи спрямовані на його вдосконалення.

  10

Сергій Галушко, голова Кіровоградського обласного відділення Спілки адвокатів України, зосередив увагу присутніх учасників круглого столу на методах запобігання залученню до кримінальних проваджень слідчими так званих «міліцейських адвокатів». Наталія Сумська, представник адвокатів від Кіровоградської Області у складі Ради адвокатів України висловилась щодопублічно-правової природи інституту адвокатури та підвищення етичних стандартів адвокатської діяльності.

 11 

Під час круглого столу сторони дійшли згоди про взяття Правил адвокатської етики за основу при запроваджені стандартів якості надання безоплатної правової допомоги в цивільному і адміністративному процесах і це має стати основою будь-яких стандартів адвокатської діяльності. Також Рада адвокатів Кіровоградської області та Кіровоградський центр з надання БВПД дійшли згоди про можливість проведення спільних заходів та тренінгів з метою налагодження взаємодії між органами адвокатського самоврядування з питань підвищення якості надання правової допомоги.

Зі списком учасників та порядком денним круглого столу можливо ознайомитись тут.