назад

Про стан оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів за надану безоплатну вторинну правову допомогу за результатами 2014 року

HrivnasСтаном на кінець дня 31 грудня 2014 року адвокатам, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, було виплачено понад 52 мільйони гривень, що становить більше 88% від зареєстрованих юридичних та фінансових зобов’язань (близько 59 млн. грн.). Це в 2,4 рази більше, ніж у 2013 році (22 млн. грн.), і включає також повне погашення кредиторської заборгованості за той рік.

Повністю (на 100%) здійснено розрахунки з адвокатами у Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Полтавській, Сумській та Чернівецькій областях.

У 6 областях – Вінницькій, Рівненській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій – рівень виплат складає від 93% до 99%.

У 7 регіонах – Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Чернігівській областях – оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів системи здійснено в діапазоні від 80% до 90% (зокрема, у Донецькій області – 83% або 2 млн. грн., у Луганській області – 84% або 1,6 млн. грн.).

У Київській, Львівській та Черкаській областях рівень виплат склав 79%, 79% та 78% відповідно.

Найгірша ситуація склалася, на жаль, у Волинській області та м. Київ, де рівень оплати становить лише 65% та 60% відповідно.

Таким чином, кредиторська заборгованість за бюджетною програмою «Оплата послуг та відшкодування витрат адвокатів з надання безоплатної вторинної правової допомоги» станом на 31 грудня 2014 року складає 7 мільйонів гривень.

«Суттєвого покращення справ з фінансуванням роботи адвокатів у 2014 році порівняно з 2013 роком вдалося досягнути, насамперед завдяки тому, що Урядом у постанові Кабінету Міністрів України від 01.03.2014 № 65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» було підтримано пропозиції Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги і доручено Державній казначейській службі здійснювати у першочерговому порядку та в повному обсязі платежі за видатками загального фонду державного бюджету оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, а також завдяки спільним зусиллям директорів центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та адвокатів у їхній взаємодії з органами Державної казначейської служби» – директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський.

Матеріали Координайійного центру