назад

Про створення безпечного міста для жінок, які постраждали від домашнього насильства говорили у Cумах

27 липня очільниця Регіонального  центру  з надання БВПД у Сумській області Олена  Демченко взяла участь у «круглому столі» на тему: «Об’єднаємо зусилля задля створення міста безпечного для жінок і дівчат»,  що був проведений громадською організацією «Ліга сучасних жінок», за підтримки Уряду Канади в рамках проєкту: «Жінки України: залучені, спроможні, незламні».

Мета цього заходу – оптимізація багатостороннього діалогу між представниками владних структур, комунальних установ, громадськості та медіа з метою сприяння створенню притулку для жінок та жінок з дітьми, які постраждали від домашнього насильства в м. Суми.

Олена Демченко у виступі наголосила, що проблема насильства в сім’ї, на жаль, була і залишається в Україні актуальною. Карантин, став тим лакмусовим папірцем, який виявив масштаби такої проблеми. У більшості випадків постраждалі від домашнього насильства не повідомляють про це правоохоронні органи. Здебільшого, неприйнятним є виносити сімейні проблеми на суспільний осуд. Цим, не одне покоління користуються кривдники. Також, існує сталий стереотип, що ніхто не допоможе, а державі (в особі правоохоронних органів) – немає діла до жертв домашнього насильства.

«Для нас важливо, аби кожен, хто звернувся за правовою допомогою, отримав її вчасно, у повному обсязі та якісно. У практиці наших юристів та адвокатів є справи щодо домашнього насильства, тому ця тема є актуальною для юридичної спільноти. За Єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 до фахівців контактного центру з питань домашнього насильства та насильства за ознакою статі у 2019 році звернулося 459 громадян, 2020 р. – 336, І півріччя 2021 року – 279. Питання, що турбували клієнтів: що робити, якщо став жертвою/свідком домашнього насильства; які є види домашнього насильства; яка  відповідальність за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі; порядок накладення термінового заборонного та  обмежувального заборонного приписів. До місцевих центрів з надання БВПД за період 2019 р. – І півр. 2021 року звернулося 103 особи, з них отримали первинну правову допомогу 69 осіб, вторинну правову допомогу 34 особи», – підсумувала очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Під час заходу присутні акцентували увагу на створенні в Сумах шелтеру – притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Так, терміновий прихисток забезпечить не тільки комплексний підхід до надання допомоги постраждалим і особам, яким загрожує насильство, а й дасть можливість подолати наслідки вчиненого насильства, збільшить шанси уникнути повторних інцидентів та побудувати їм альтернативне майбутнє.

Всі учасники «круглого столу» в своїх виступах зазначили, що кількість повідомлень (звернень) з приводу домашнього насилля за півріччя цього року зросла порівняно з попереднім.

За підсумками роботи «круглого столу» керівники проєкту запропонували учасникам заходу внести пропозиції до Меморандуму про взаємодію в рамках проєкту: «Суми – місто безпечне для жінок та дівчат» для подальшого його підписання.

Постраждалі від домашнього насильства  можуть звернутися за захистом свого порушеного права до суду та мають право на відшкодування матеріальних збитків та моральної шкоди.

Для отримання допомоги та захисту від домашнього насильства можливо: 

  • звернутися до Національної поліції України за номером телефону: 102;
  • звернутися до Єдиного контакт-центру системи БПД за номером: 0 800 213 103 (безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів);
  • зателефонувати на безкоштовну цілодобову «гарячу» лінію для жертв домашнього насильства за номером: 15-47;
  • зателефонувати на безкоштовну національну «гарячу» лінію з попередження домашнього насильства: 116-123 (з мобільного) та 0 800 500-335 (зі стаціонарного).

Якщо у жертви домашнього насильства не має можливості залишитися на одинці та повідомити про випадок у телефонному режимі, особа може скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store, а також чат-ботами МВС України #ДійПротиНасильства у месенджерах: Телеграм: https://t.me/police_helpbot та Вайбер: https://tinyurl.com/y8rgatt9.