назад

Про те, як не допустити порушення своїх прав при укладенні договору іпотеки, говорили на семінарі у Третьому місцевому центрі з надання БВПД

Дане питання досить часто турбує клієнтів, які звертаються до Третього одеського місцевого центру з надання БВПД, у зв’язку з чим 13.04.2017 на запрошення центру приватний нотаріус Одеського міського нотаріального округу Артем Чапський провів семінар на тему: «Актуальні питання договору іпотеки».



На захід були запрошені представники Одеської обласної державної адміністрації, Одеської міської ради, Суворовської, Приморської районної адміністрації, ГО «Асоціація Ренесанс Одеса», Першого та Другого одеських місцевих центрів з надання БВПД, адвокати, які співпрацюють з центрами безоплатної вторинної правової допомоги, та мешканці м. Одеси.

Як розповів Артем Чапський, іпотечне кредитування ще в недалекому минулому досить швидко розвивалось, набирало значних обертів та обіцяло покращення життя багатьом громадянам нашої країни. 2005 по 2009 рік – період особливого розвитку іпотечних правовідносин, активного надання кредитів. Однак, у зв’язку з кризою в економіці держави, значним підвищенням курсу іноземної валюти, зокрема доларів США (велика кількість кредитів отримувалась населенням саме в цій валюті), сума, що підлягає виплаті, стала для мільйонів українців непосильним тягарем.

Chapsky seminar ipoteka 2

Відповідно до Закону України «Про іпотеку», іпотека –  вид забезпечення виконання зобов’язання нерухомим майном,  що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким  іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов’язання одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника у порядку, встановленому цим Законом. Іпотечний договір – це не основний договір, основним договором може бути договір кредиту, позики, купівлі-продажу, лізингу.

Як було зазначено під час лекції, предметом іпотеки може бути один або декілька  об’єктів нерухомого майна. При цьому слід пам’ятати, що частина об’єкта нерухомого майна може бути предметом іпотеки лише після її виділення в натурі і реєстрації права власності на неї як на окремий об’єкт нерухомості.

Крім того, особливу увагу було приділено істотним умовам даного виду договору:

  • для – юридичних осіб: найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код; для – фізичних осіб: прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання, індивідуальний ідентифікаційний номер;
  • зміст та розмір основного зобов’язання, строк і порядок його виконання та/або посилання на правочин, у якому встановлено основне зобов’язання;
  • опис предмета іпотеки, достатній для його ідентифікації, та/або його реєстраційні дані, у тому числі кадастровий номер (у разі іпотеки земельної ділянки – її  цільове призначення;
  • посилання на видачу заставної або її відсутність.

Доповідач підкреслив, що у разі відсутності в іпотечному договорі однієї з вказаних вище істотних умов він може бути визнаний недійсним на підставі рішення суду.

 

Ще одним досить цікавим питанням, яке обговорювалось під час семінару, було звернення стягнення на предмет іпотеки.


Chapsky seminar ipoteka


Chapsky seminar ipoteka 1

 

Артем Чапський розповів, що відповідно до статті 33 Закону України «Про іпотеку», у разі невиконання або неналежного виконання боржником основного зобов’язання  іпотекодержатель вправі задовольнити свої вимоги за основним зобов’язанням шляхом  звернення стягнення на предмет іпотеки, якщо інше не передбачено законом. 

 

При цьому, звернення стягнення на предмет іпотеки здійснюється на підставі рішення суду, виконавчого напису нотаріуса або згідно з договором про задоволення вимог іпотекодержателя.

 

Слід зазначити, що найбільш оптимальний варіант вирішення даного питання шляхом позасудового врегулювання – на підставі договору про задоволення вимог іпотекодержателя, що підлягає нотаріальному посвідченню та може бути укладений одночасно з іпотечним договором або в будь-який час до набрання законної сили рішенням суду про звернення стягнення на предмет іпотеки.

 

І на завершення заходу, присутнім було запропоновано звернутись із запитаннями, на які Артем Чапський надав повні та кваліфіковані відповіді.

Центр висловлює щиру подяку приватному нотаріусу Одеського міського нотаріального округу Артему Чапському та сподівається на подальшу плідну співпрацю.

——————————————————————-

Третій одеський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Адреса: вул. Отамана Головатого, 1, м. Одеса, Україна, 65003

Електронна адреса: odesa3.odesa@legalaid.gov.ua

Телефон: (048) 723-19-09, (048) 723-19-29