назад

Про утримання та аліменти на колишнє подружжя інформували юристи системи БПД на Охтирському радіо

Мало хто знає, що законодавством України передбачено сплату аліментів не тільки на дітей, а й на подружжя. Представниця Охтирського місцевого центру з надання БВПД Марина Гаранжа у прямому ефірі на Охтирському радіо надала розяснення з цього питання.

Слухачам повідомлено про аліменти на жінку, яка має дитину до 3-років, про аліменти на жінку незалежно від наявності дітей, аліменти як на чоловіка, так і на дружину, їхні розміри та тривалість.

«Жінка, із якою проживає дитина, має право на утримання до досягнення дитиною 3-х років, теж саме стосується і вагітних жінок. Сімейним кодексом України передбачено заборону розірвання шлюбу до досягнення дитиною 1 –го року та у випадку вагітності жінки. Ці норми слугують саме для захисту жінок», –

розповіла Марина Гаранжа.

До уваги у таких випадках не береться, працює жінка чи ні та який її майновий стан, головне – це платоспроможність чоловіка. Якщо аліменти призначено у період вагітності, то після народження дитини не варто звертатися до суду повторно, останні продовжують автоматично стягуватися з чоловіка.

Марина Гаранжа проінформувала про те, що як чоловіки, та і жінки мають право на утримання (аліменти на утримання колишньої жінки, чоловіка), це передбачено у ст. 76 Сімейного кодексу України.

«Щодо розміру аліментів, то суд враховує в першу чергу не потреби, а можливість сплачувати аліменти одного з колишнього подружжя. Наприклад, у судовій практиці вироблена позиція, яка полягає у наступному: аліменти можливі, якщо доходи менші за прожитковий мінімум на подання заяви до суду», –

роз`яснила юристка.

Окреслено також випадки, коли може бути припинено утримання:

– Поновлення працездатності;

– Знову чоловік та дружина уклали шлюб;

– Покращення матеріального стану;

– Платник втратив платоспроможність;

– Закінчення вагітності жінки;

– Досягненням дитиною трирічного віку.