назад

Про відновне правосуддя для неповнолітніх говорили у межах тематичного тижня системи БПД

У чому суть та мета пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», який минулоріч запроваджено на всю територію України? За яких умов застосовується Програма? Як працює медіація як форма відновного правосуддя для неповнолітніх? Про ці та інші питання детально розповіли представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Ірина Кушпетюк та Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Зоряна Світлицька студентам спеціальності «Право» Фахового коледжу технологій, бізнесу та права Волинського національного університету імені Лесі Українки. Правопросвітницький захід відбувся у межах тематичного тижня системи БПД 7 квітня 2021 року. 

На початку зустрічі спікери поінформували присутніх про те, що таке безоплатна правова допомога, які особливості первинної та вторинної правової допомоги, а також, хто має право на отримання такої допомоги. Разом із тим, студентство дізналося про можливість скористатися ресурсами системи безоплатної правової допомоги, за допомогою яких можна віднайти інформацію про центри та бюро правової допомоги, ознайомитись із подіями, що відбуваються в регіонах, успішними практиками захисту прав та інтересів клієнтів центрів, консультаціями на правову тематику, а також з іншою, не менш цікавою та актуальною інформацією про діяльність системи правової допомоги від держави.

Надалі ж, в межах тематичного тижня системи БПД, фахівці центрів розповіли аудиторії про механізм реалізації Програми відновного правосуддя для неповнолітніх. Зокрема, наголисили на основних вимогах, за яких неповнолітніх може бути звільнено від кримінальної відповідальності:

  • наявність потерпілого – фізичної чи юридичної особи;
  • неповнолітнім вперше вчинено кримінальний проступок чи нетяжкий злочин;
  • визнання вини неповнолітнім;
  • згода сторін – неповнолітнього та потерпілого на участь у Програмі.

Починається процес із виявлення прокурором, якому передана справа неповнолітнього, можливості участі сторін у Програмі та розмови зі сторонами для отримання згоди та заяви про таку участь. Надалі такі заяви направляються в Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги для призначення медіатора з числа адвокатів, які пройшли відповідні курси. У подальшому відбувається робота медіатора зі сторонами для знаходження шляхів вирішення конфлікту без притягнення неповнолітнього до кримінальної відповідальності», – зауважила Зоряна Світлицька.

Молоді стало відомо, що Програмою передбачено залучення неповнолітнього до суспільно корисної роботи, його участь в гуртках, секціях, а буває, що достатньо його щирого каяття за скоєне. Працюють із ним кваліфіковані спеціалісти установ, які здійснюють соціальний захист неповнолітніх, органів пробації та інших компетентних органів. За результатами процедури медіації укладається угода про примирення, яку прокурор або долучає до матеріалів справи, яку передає до суду, або приймає рішення про закриття кримінального провадження, а у разі непримирення сторін – подає матеріали кримінального провадження до суду. Окрім того, неповнолітній має право на процедуру медіації і під час судового розгляду справи, про що він або його представник може заявити суду.

На завершення зустрічі у студентів виникало безліч запитань, які стосувались наслідків процедури медіації для неповнолітніх, відмінностей звільнення від кримінальної відповідальності за правилами Кримінального кодексу України та у межах Програми відновлення, на які вони отримали детальні відповіді.