назад

Про відповідальне батьківство – на Форумі батьків у Кривому Розі

57056233 657133558051620 8344497818286686208 nЧи законним є збір грошей батьківськими комітетами у школах? Як має бути оформлена земля, на якій розташована школа? Якими мають бути дії педагогічних працівників у разі травмування дитини на території школи? Як протидіяти булінгу? Про це і не тільки говорили днями у Кривому Розі на Форумі батьків – батьківська спільнота мала можливість поспілкуватись, дізнатись про цікаві кейси захисту прав з інших регіонів, отримати інформацію про те, що кожна дитина має право на безоплатну вторинну правову допомогу.

Саме для інформування батьків про їхні права та новини законодавства у сфері освіти громадська організація «Основи свідомості» вже вдруге проводить подібний захід, на який з’їжджаються спікери з усієї України. Долучились до нього і фахівці Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Завдяки допомозі ГО «Об’єднання відповідальних громадян» було облаштовано виставку соціального плакату «Я маю право». Не залишила присутніх байдужими і фотовиставка «Права людини: від найдавніших часів до сьогодення». У приміщенні також працював інформаційно-консультативний пункт, де кожен мав змогу отримати корисну інформацію про те, куди звертатись для захисту прав дітей, яким чином захищати свої права, куди звертатись у випадку домашнього насильства, як протидіяти булінгу.

Права людини та громадянська освіта – це напрямки, які мають органічно увійти в освітній процес. «Говорячи про протидію булінгу, варто в першу чергу говорити про виховання толерантності, взаємоповаги, поваги до честі та гідності іншої людини, про інструменти захисту прав, – зазначила у своєму виступі фахівець системи безоплатної правової допомоги Наталя Кожем’яка. – Ініціатива Уряду «Відповідальне батьківство» покликана підвищити правову обізнаність батьків, адже це наймасовіша цільова аудиторія, від якої в першу чергу залежить те, якими будуть наступні покоління. Співпраця школи, громадськості, батьків, державних установ – запорука подальшого розвитку сфери освіти»

Варто пам’ятати, що усі без виключення діти мають право на призначення адвоката, гарантованого державою. Неважливо, якого питання стосується правова допомога: збереження права власності, захисту прав пацієнта чи прав учасника освітнього процесу, стягнення аліментів, виплати соціальних допомог, захисту прав дитини при травмуванні або вчиненні стосовно неї адміністративного правопорушення чи кримінального злочину. У разі необхідності захисту прав дитини один з батьків або законний представник може звернутись до центрів чи бюро правової допомоги. Дізнатись адресу найближчого центру/бюро можна за телефоном  0-800-213-103.

{gallery}news/2019/04/2{/gallery}