назад

Про види порушень та відповідальності за них дізналися учні вищого професійного училища

Як реагувати, якщо затримала поліція, куди звертатися по допомогу, яку відповідальність передбачає українське законодавство за різні види порушень – про це учням Вищого професійного училища №11 м. Хмельницького розповіли юристка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольга Чорна та регіональна представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Хмельницькій області Оксана Кізаєва.

За ініціативи Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва День правових знань «Молодь. Права. Гарантії. Захист» відбувся 12 грудня у Вищому професійному училищі №11 м. Хмельницького. На запрошення працівників бібліотеки до заходу долучилися юристка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольга Чорна та регіональна представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Хмельницькій області Оксана Кізаєва. Під час зустрічі з першокурсниками училища правозахисниці розповіли їм, як необхідно поводитися у випадку затримання поліції та як захистити свої права.

Оксана Кізаєва пояснила учням, яка різниця між адміністративним проступком і злочином, коли за порушення доведеться сплатити штраф, а коли загрожує кримінальна відповідальність. Підлітки також дізналися, що таке крадіжка, грабіж, розбій, хуліганство та яку відповідальність визначає закон за ці види порушень.

Зі статистикою дитячої злочинності та алгоритмом дій при затриманні аудиторію ознайомила Ольга Чорна. Підлітків цікавило, як працює система безоплатної правової допомоги, чи забезпечать їм захисника у разі, якщо затримання відбудеться вночі або в віддаленому населеному пункті.

«Черговий у регіональному центрі працює цілодобово, адвокати, які співпрацюють з системою, закріплені за певними районами, крім того, у будь-яку пору доби ви можете зателефонувати на гарячу лінію системи БПД за номером 0800213103. Упродовж двох годин після затримання захисник повинен прибути до затриманої особи», – наголосила Ольга Чорна.