назад

Про виправлення особи після відбуття покарання говорили учасники правового кінозалу у Полтаві

27 лютого 2020 року у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області в партнерстві з Регіональним представництвом Уповноваженого Верховної ради України з прав людини проведено засідання клубу документального кіно «Docudays UA» при громадській організації «Україна без тортур». На майданчику системи БПД ініційовано старт нової форми правопросвітницької роботи з молоддю – «Правовий кінозал», що розпочав свою роботу саме з перегляду документального кіно з колекції «Docudays UA» .

Перед початком фільму директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий розповів присутнім про «правовий кінозал», як одну із креативних та інноваційних форм правопросвітництва, його користь у підвищенні правової обізнаності громадян, важливість «живого» спілкування глядачів з експертами в тій чи іншій галузі права, можливість подискутувати та поставити запитання.

«Демонстрація фільмів на правову тематику – дієвий спосіб залучення молоді до діалогу. Під час перегляду стрічок глядачі на конкретних прикладах бачать як можна захищати свої права у разі їх порушення. Специфіка «правового кінозалу» передбачає не лише перегляд художніх та документальних стрічок на правову тематику, а й обговорення та осмислення побаченого з фахівцями в галузі права», – повідомив він.

Засідання провела керівник клубу документального кіно «Docudays UA» при громадській організації «Україна без тортур», Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області Віра Яковенко

Про права людини, право на свободу, права дитини, людей з фізичними, ментальними вадами, проблемні питання, з якими особа зіштовхується під час перебування у місцях несвободи, дізналися учасники зібрання із числа викладачів та студентів Полтавської державної аграрної академії під час перегляду фільму.

Стартував цикл правових кінозалів на Полтавщині із перегляду стрічки   польського режисера Яцека Блавута «Народжений померти».

У фокусі відеокамери історія Роберта, 24-річного рецидивіста, якого незабаром мають звільнити – після восьми років ув’язнення. Він проходить програму реабілітації «Дует», організовану Краківською виправною колонією та дитячим будинком. Роберт працює із розумово відсталими дітьми. Яцек Блавут як режисер не намагається прикрасити реальність. Це фільм про трансформацію, про те, як зароджуються і міцнішають почуття. Можливо, цей досвід є першим досвідом людських взаємин для обох сторін. Ця стрічка здобула численні нагороди, серед яких Спеціальний приз Польської федерації дискусійних кіноклубів, Спеціальний приз Міжнародного фестивалю документального кіно Kanton, Нагорода у міжнародному конкурсі Kolding (Handicap Film Festival).

«Кожна людина може змінюватися і лише від наших дій залежить наша подальша доля», – підсумувала Віра Яковенко.

Як свідчить досвід, такий формат заходів допомагає краще зрозуміти суть порушень, визначити їхні причини й наслідки.

В обговоренні взяли участь експерти із числа   представників системи безоплатної правової допомоги, органів пробації, Регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області, адвокати.

Після перегляду картини учасники обговорили юридичні аспекти стрічки. Студенти жваво обмінювалися думками та дійшли висновку, що лише від свідомих, правомірних дій залежить подальша щаслива доля людини.

Наприкінці заходу серед присутніх було розповсюджено буклети системи БПД.