назад

Про захист майнових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування говорили у Ніжинському дитячому будинку – інтернаті

19 липня 2019 року з метою налагодження співпраці та надання безоплатної правової допомоги для забезпечення права на ефективний юридичний захист дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування , заступник директора Ніжинського місцевого центру з надання БВПД Олена Іванова та начальник відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Анна Величко провели робочу зустріч із юрисконсультом Яною Ющенко і заступником директора Ніжинського дитячого будинку – інтернату Оксаною Вольховською.

Під час зустрічі із працівникам дитячого будинку – інтернату отримана домовленість про подальшу співпрацю та надана методична допомога щодо захисту майнових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.
Вихованцями та підопічними Ніжинського дитячого будинку – інтернату є діти з інвалідністю віком від 4 до 18 років, а також особи з інвалідністю до 35 років з порушеннями фізичного , інтелектуального розвитку та психічними розладами, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування , медичної допомоги.

Згідно з чинним законодавством України питання опіки та піклування регулюються Конституцією, Цивільним та Сімейним кодексами України, тому над недієздатними і малолітніми фізичними особами, що позбавлені батьківського піклування установлюється опіка та піклування (ст. 58 Цивільного кодексу). Якщо дитина не має батьків, опікуна чи піклувальника і постійно проживає у закладі охорони здоров´ я, навчальному чи іншому дитячому закладі, функції опікуна чи піклувальника покладаються на адміністрацію цих закладів ( ст.66 Цивільного кодексу, ст. 245 Сімейного кодексу України)
Оскільки діти перебувають під опікою Ніжинського дитячого будинку-інтернату, то піклувальником і законним представником є адміністрація вищезгаданого закладу. Статтями 66-67 Цивільного кодексу регламентовані права та обов´язки опікуна, який діє від імені , в інтересах підопічного та від імені особи, визнаної недієздатною, вчиняє будь-які правочини, окрім тих, що зазначені у статті 68 Цивільного кодексу.

Якщо у підопічного є майно, що знаходиться в іншій місцевості, опіка над цим майном встановлюється органом опіки та піклування за місцезнаходженням майна. Частиною 4 ст. 72 Цивільного кодексу передбачена можливість передачі такого майна в управління іншій особі (дохід від майна підопічного). Така передача майна підопічної особи повинна бути здійснена з урахуванням правил ст. 67, 68, 71 Цивільного кодексу. Слід зазначити, що ряд правочинів із цим майном здійснюється тільки з дозволу органів опіки і піклування, а саме:
1) відмовитися від майнових прав підопічного;
2) видавати письмові зобов’язання від імені підопічного;
3) укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, в тому числі договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири;
4) укладати договори щодо іншого цінного майна.

Для вчинення певних юридичних дії від імені недієздатних підопічних інтернату, зокрема, зняття особистих коштів з рахунків у відділенні «Ощадбанку», також необхідне рішення комісії та органу опіки і піклування на кожну таку дію.
Контроль за діяльністю опікунів і піклувальників здійснюється органами опіки шляхом планових та позапланових відвідувань осіб, які перебувають під опікою (піклуванням). Про результати перевірки складається акт у двох примірниках, один з яких зберігається в органах опіки та піклування і є підставою для оцінки діяльності опікунів і піклувальників, другий – в опікуна (піклувальника).

 Номер цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.