назад

Про захист прав, професійну етику та особисті переконання : на Рівненщині продовжуються правові кінозали

Художні та документальні фільми на правову тематику надзвичайно популярні серед студентів, що опановують юриспруденцію. Тому черговий кінопоказ в Регіональному центрі з надання БВПД було організовано саме для майбутніх юристів, що навчаються в Навчально-науковому інституті права Національного університету водного господарства та природокористування.

Професія правника вимагає не лише ґрунтовних знань але й загартованого характеру, в якому гармонійно поєднуються норми суспільної та особистої моралі з емоційною відстороненістю.

Чи завжди поняття «закон» та «справедливість» є тотожними?

Як має повести себе адвокат, коли ці поняття все ж стають взаємовиключними?

Ці питання порушує відомий  американський кримінальний трилер «Адвокат на лінкольні».

Стрічка розповідає про Міккі Холера – успішного адвоката та прекрасного оратора. Взявшись за чергову, на перший погляд, легку справу, захисник   домігся виправдувального вироку для свого клієнта, якого звинувачували у побитті повії.  Проте,  з часом, він збагнув, що у цій справі не все так однозначно…

Для майбутніх правників було напрочуд цікаво подивитись стрічку про життя адвоката. І хоча фільм –  художній, проте він розкриває чимало тонкощів професії.

Наприклад, в одному із моментів фільму Холлер промовляє фразу: «Найгірший для адвоката той клієнт, хто є насправді невинуватим. Якщо ти зазнаєш поразки, і твій невинуватий клієнт опиниться за гратами, ти ніколи не зможеш собі цього пробачити…». Ця фраза змушує дуже сильно замислитись над всім сенсом професії адвоката.

Зрештою,  після перегляду фільму у студентів виникло чимало запитань, що зумовили тривалу і змістовну дискусію. Адже незалежно від того, чи є людина насправді винною чи ні, вона, в будь-якому випадку, має право на захист. Саме цей захист і забезпечують адвокати, що співпрацюють з Регіональним центром БВПД Рівненщини.

Такі нестандартні способи поширення правових знань серед різних категорій населення Рівненщини дозволяють суттєво підвищити впізнаваність системи БПД та рівень правової обізнаності громадян через формування стійкого свідомого інтересу до правової тематики.