назад

Про закономірності судової практики у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб говорили учасники воркшопу

19 вересня на базі Регіонального центру з надання БВПД фахівці системи БПД Херсонської області, які мають досвід надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам, вивчали закономірності судової практики у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб. Воркшоп на тему: «Відновлення судового та виконавчого провадження ВПО» для них провели правники ГО «Десяте квітня», а директорка Регіонального центру з надання БВПД Марина Єлисєєва привітала учасників і побажала продуктивної роботи.

 

  • Що робити внутрішньо перемішеній особі, щоб стягнути борг з відповідача;
  • Як відновити судове провадження, матеріали якого втрачені на непідконтрольній території;
  • Як знайти відділ ДВС, у якому знаходилось на виконанні провадження, перереєстрований на території підконтрольній українській владі,  – ось неповний перелік питань, які обговорили під час воркшопу його учасники.

Разом з правовим аналітиком ГО «Десяте квітня» Ельвірою Зейтуллаєвою опрацювали нормативно-правові документи, якими здійснюється правове регулювання судового та виконавчого провадження; об’єкт та предмет відновлення; об’єктивні та суб’єктивні причини втрати судового провадження.

Окрім того, учасники навчання проаналізували алгоритм дій відновлення втраченого судового та виконавчого провадження, з яким більш детально можна ознайомитись у статті на сайті нашої правничої Вікіпедії.

Під час практичної роботи в групах учасники воркшопу розглянули також складні кейси та проаналізували найбільш ефективні варіанти надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам.

За словами фахівців місцевих центрів, значна кількість звернень внутрішньо переміщених осіб стосується саме відновлення судового та виконавчого провадження, тому така форма навчання, як воркшоп або робоча майстерня дозволяє не тільки отримати нові знання, але й обмінятися досвідом, власними  напрацюваннями та знахідками. Тим паче, коли навчання проводять такі висококласні фахівці, як Ельвіра Зейтуллаєва, Анна Найдьонова та Богдан Копцюх. Тренери використали такі методи і прийоми, які допомогли засвоїти матеріал і розібратися в складних нюансах. Це аналіз і розбір відповідних ситуацій, «мозковий штурм», виконання індивідуальних і групових вправ. Відтепер, на глибоке переконання учасників, вони мають певний інструментарій, алгоритм дій при вирішенні конкретної ситуації, яка стосується відновлення судового та виконавчого провадження ВПО.

Довідка. ГО «Десяте квітня» є партнером Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН) та надає правову допомогу внутрішньо переміщеним особам при тісному співробітництві з державними установами України, іншими українськими, іноземними та міжнародними організаціями.