назад

Про земельну реформу: від Карпат – до Дністра

Відколи стартувала інформаційно-правопросвітницька кампанія щодо впровадження в Україні земельної реформи, фахівці безоплатної правової допомоги у Чернівецькій області активно беруть у ній участь. Щомісяця десятки консультацій, правопросвітницьких заходів, виїзних прийомів громадян із актуальних питань у сфері земельних правовідносин.

Про те, що буковинці почали більше цікавитися земельними правовими питаннями свідчить статистика: якщо за увесь 2020 рік до місцевих центрів та бюро правової допомоги звернулося 335 людей, то вже за перший квартал 2021 року зафіксовано 148 звернень щодо земельного права. Що передусім цікавить буковинців? Як укласти та розірвати договір оренди землі, приватизувати землю, оформити право власності на неї, присвоїти кадастровий номер земельній ділянці та змінити її цільове призначення, встановити межі земельної ділянки…На ці та інші питання щодня доводиться відповідати юристам системи БПД.

«Люди обробляють землю, здають в оренду, оформляють на неї право власності. І всі ці дії мають відбуватися в правовому полі. Тож потреба у правовій допомозі громадянам щодо роз’яснення усіх нюансів земельної реформи нині є дуже необхідною, – зазначає директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.

Часто буковинці запитують у юристів системи БПД й про те, як оформити спадщину на земельний пай та який порядок оподаткування успадкованої земельної ділянки?

«У разі отримання в спадщину земельної ділянки від члена сім’ї першого та другого ступеня споріднення, вартість успадкованої власності оподатковується за нульовою ставкою податку. В такому випадку оціночна вартість таких об’єктів не визначається. Якщо ж спадщина отримана від інших осіб, податок на доходи фізичних осіб встановлено за ставкою 5% від вартості успадкованого майна. З метою визначення вартості земельної ділянки проводиться її експертна грошова оцінка», – роз’яснювала на одній із зустрічей землекористувачам та землевласникам гірської Путильщини фахівчиня Путильського бюро правової допомоги Тетяна Різак.

Аби спростити доступ до безоплатної правової допомоги, зокрема для осіб, які проживають у селі, для землевласників, землекористувачів та працівників органів місцевого самоврядування, місцеві центри у Чернівецькій області утворюють та забезпечують роботу мережі виїзних пунктів БПД. Метою таких виїздів є роз’яснення мешканцям громад різних юридичних тонкощів земельної реформи. До прикладу, під час одного з нещодавніх виїзних прийомів громадян у фермерському господарстві “Елла-2015” фахівчиня Кельменецького місцевого центру з надання БВПД Галина Руснак консультувала про способи захисту прав на землю.

«Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань. Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов’язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків», – каже Галина Руснак.

При цьому юристка наголосила, що органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування без рішення суду не мають права втручатись у здійснення власником повноважень щодо володіння, користування і розпорядження належною йому земельною ділянкою або встановлювати непередбачені законодавчими актами додаткові обов’язки чи обмеження.

    Нагадаємо, якщо у вас виникають будь-які запитання щодо земельних правовідносин – звертайтеся до системи БПД. Правову консультацію можна отримати як за номером 0 800 213 103 (безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів), так і звернувшись до місцевих центрів та бюро (контакти на сайті системи) або скориставшись мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога».