назад

Продовжуємо підвищувати правову свідомість полтавської молоді

Про особливості юридичної відповідальності неповнолітніх говорили сьогодні з учнями Полтавської загальноосвітньої школи №26.

Що таке юридична відповідальність з якого віку вона настає, які підстави для притягнення, які покарання застосовуються до неповнолітніх. Про ці та інші питання розповіла школярам начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко.

Також фахівчиня Регіонального центру розповіла про найбільш типові правопорушення, які вчиняються неповнолітніми та яка відповідальність передбачена за їх вчинення.

«Вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років адміністративного правопорушення, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 850 грн. до 1 700 грн.Вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 1 700 грн. до 5 100 грн.». – додала Юлія Козаченко.

Також вона повідомила про те, що діти мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в отриманні захисту, представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Її надають юристи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – центри), або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами.