назад

Протягом тематичного тижня «Я МАЮ ПРАВО» говорили з дітьми про їх права.

Що таке безоплатна правова допомога? А прізвиська – це не повага до права на ім’я? Відповіді на ці та інші дитячі запитання надавали працівники системи безоплатної правової допомоги Чернігова. Протягом тижня було проведено низку правопросвітницьких заходів, в ході яких, з вихованцями навчальних закладів Чернігова було обговорено їх права та обов’язки. Також, учні молодших класів отримали свої перші паспорти, як пам’ятку, що їх права не можуть бути порушені, а в разі якщо таке трапиться вони завжди можуть розраховувати на безоплатну вторинну правову допомогу.

Для діток другого класу Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6 та четвертого класу Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 10 в межах кампанії «Я МАЮ ПРАВО» провели правопросвітницький захід в форматі відкритого уроку. Знайомила юних школярів з їхніми правами очільниця Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Протченко. Опираючись на свій багатий педагогічний досвід вона швидко знайшла спільну мову з дітками та в цікавій ігровій формі ознайомила їх з їхніми правами.

Директор Чернігівського місцевого центру Володимир Бобруйко розповів присутнім дітям та їх вчителям за якими видами правової допомоги вони можуть звертатись до Місцевого центру. В ході заняття було розглянуто відео та проведено обговорення. Діткам пропонувалось, після перегляду відео, назвати право, яке в ньому зображувалось. Вихованцями навчального закладу спільно з працівниками системи безоплатної правової допомоги було розглянуто карту прав дитини та установи в яких дітки можуть його реалізувати. Під час практичної вправи «Правове дерево» юні слухачі навчились визначати свої права та правила які їм відповідають. Було обговорено історії людей, які з раннього віку зайняли активну громадянську позицію та завдяки зусиллям яких відбулись значні зрушення в бік дотримання та розширення прав людини в регіонах де вони їх відстоювали.В кінці уроків учні активно задавали питання. Обговорили, що найбільше запам’яталось, згадали права якими користуються діти.

Заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги Олеся Пирковська спільно з головним спеціалістом відділу комунікації та правопросвітництва Дмитром Савуляком та головним спеціалістом відділу правопросвітництва та надання правової допомоги Наталією Воронецькою відвідали учнів Чернігівського ліцею №22.

Де, для учнів 3-А, 3-Б,3-В,3-Г класів провели відкриті уроки на тему «Я МАЮ ПРАВО». Під час занять діти мали можливість переглянути навчальні відео, після закінчення яких діти ділились думками про те які їх права на них були зображені, які дотримувались, а які були порушені. Провели інтерактивну гру, під час якої відшукали на карті прав дитини до яких установ звертатись за реалізацією окремих прав. Поговорили про Конвенцію ООН про права дитини, вивчили основні права які там закріплені. Перевірили закріплені знання відгадуванням правових загадок та аналізуючи ситуації з казок.

Які права були порушені та куди за захистом цих прав героям варто було звертатись.
Також, директор Чернігівського місцевого центру Володимир Бобруйко відвідав учнів Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 27. Де в такому ж форматі розповів учням про їх права, куди та як звертатись за їх захистом. Надав правові консультації викладацькому складу школи, ознайомив їх з діяльністю Місцевого центру та які практичні аспекти правової допомоги вчителі можуть отримати, як з особистих так і з робочих питань.

 

 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.