назад

Протягом тижня підвищували правову обізнаність школярів

Одну з найбільш вразливих соціальних груп населення складають підлітки. Юний вік, правова необізнаність, надзвичайна енергійність нерідко грають злий жарт ними. Те, що на перший погляд виглядає як невинна гра, або жарт, запросто може виявитись правопорушенням чи злочином. Для запобігання можливим правопорушенням та підвищенню правової обізнаності підлітків, фахівці системи безоплатної правової допомоги Чернігівщини присвятили тиждень правопросвітницькій роботі з дітьми.

09 вересня провели відкриті уроки для учнів 9-А та 9-Б класів Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №21. Заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Олеся Пирковська розповіла про адміністративну та кримінальну відповідальність неповнолітніх та як вік дитини впливає на суворість та вид покарання за вчинене правопорушення чи злочин. Також, вона розповіла, як себе поводити у випадку затримання та, головне, що затримана особа, а особливо діти, мають право на безкоштовний захист. Зокрема, що з особами, які не досягли вісімнадцятирічного віку та до яких було застосовано адміністративне затримання, без присутності адвоката представникам правоохоронних органів забороняється проводити будь-які дії.Головний спеціаліст відділу правопроствітництва та надання правової допомоги Чернігівського місцевого центру Наталія Воронецька детальніше ознайомила присутніх з тим які правові наслідки настають з досягненням особою певного віку. Юрист партнерської громадської організації «МАРТ», що займається правопроствітницькою та правозахисною діяльністю Дмитро Науменко розповів про права дітей, історію визначення основоположних прав та їх документального закріплення.

09 вересня майбутнім колегам – правозахисникам про безоплатну правову допомогу, розповідали директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко та директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко.Зі студентами І курсу юридичного інституту Чернігівського національного технологічного університету обговорили етапи становлення, причини та передумови, що слугували для розвитку системи безоплатної правової допомоги. Ознайомилися із законодавчою базою, на яку опирається система безоплатної правової допомоги. Поділились результатами та досягненнями роботи Регіонального центру та Місцевих центрів. Наголосили на важливості доступу громадян до якісної правової допомоги та важливості ролі правозахисників в суспільстві.

11 вересня з метою підвищення кваліфікації директорів центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з питань надання соціальних послуг сім’ям з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, було проведено навчальний захід на тему «Співпраця центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з центрами надання безоплатної вторинної правової допомоги».У заході взяли участь: заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Олеся Пирковська та заступник начальника відділу правопросвітництва та надання правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Данило Павлюк.В ході заході розглянули актуальні питання, з якими стикаються у своїй роботі працівники соціальних служб. Було надано практичні поради та юридичні консультації з окремих питань.

Про те, як себе поводити під час затримання, з якого моменту в справу повинен вступати адвокат, що таке домашнє насильство, як його визначити та як йому протидіяти, розповідали студентам Чернігівського кооперативного коледжу під час відкритого уроку, що відбувся 11 вересня.Захід провели: начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Якубенко та начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Приходько.Олена Якубенко ознайомила підлітків з десятьма основними правилами поведінки під час затримання. Роз’яснила, в яких випадках їх можуть притягти до адміністративної відповідальності. Окреслила межу, яку варто не перетинати та після якої настає кримінальна відповідальність.Олена Приходько розповіла про домашнє насильство. Наголосила, що прийнятні норми поведінки в українських сім’ях не завжди відповідають законам України, тому варто вміти визначити, де закінчуються родинні стосунки та починається насильство. Перерахувала види насильства, а також поділилась інформацією, як захистите себе та куди звертатись за допомогою.

Школярі с. Феськівка, що на Менщині, вчили права граючись. 12 вересня працівники відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Альона Римар та Аліна Федорченко провели правовий урок для учнів Феськівського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Менської міської ради. Фахівці Місцевого центру розповіли учням 7-9 класів про систему безоплатної правової допомоги, послуги які надає Менський МЦ з надання БВПД та про їх право звернутися, у разі потреби, за допомогою до центру правової допомоги. Окрім цього, правники запропонували дітям взяти участь у інтелектуальній правовій грі під назвою «Закон у твоєму житті». Школярі радо відповідали на запитання кожного з раунду гри, вирішували «правові загадки» та дізнавались щось для себе нове. За підсумками уроку було визначено команду-переможця та нагороджено грамотою, учасники уроку на згадку отримали паспорта прав дитини.