назад

ПротиДІЙмо торгівлі людьми разом: інформаційно-просвітницька акція пройде завтра у Херсоні

Щороку в усьому світі мільйони людей, які шукають кращої долі, потрапляють у трудове рабство. Не оминула ця проблема й Україну. За оціночними даними Міжнародної організації з міграції, за роки незалежності від торгівлі людьми постраждали понад 230 тисяч осіб. Українці потерпають від сучасного рабства як усередині країни, так і за кордоном, адже Україна є країною походження (звідки вивозять постраждалих від торгівлі людьми), транзиту (через Україну везуть постраждалих в інші країни) та призначення (постраждалих експлуатують в Україні).

Генеральна Асамблея ООН у 2013 році проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми, зазначивши, що в цей день необхідно підвищувати рівень поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привертати увагу до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

Завантажити інформаційний буклет “Протидія торговлі людьми”

Якщо говорити про Україну, то із загостренням політичної та економічної ситуації у 2013–2015 рр. та розгортанням збройного конфлікту на сході, міграційні настрої українців посилилися. З кожним днем зростає кількість людей, готових прийняти ризиковані пропозиції працевлаштування за кордоном, з’являються нові шахрайські схеми.

З огляду на це Міністерство соцполітики у співпраці з Мін´юстом, Координаційним центром з надання правової  допомоги, іншими суб’єктами, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, 30 липня 2019 року проведуть загальнонаціональну інформаційну кампанію.

Інформаційні акції пройдуть по всій Україні. Серед основних локацій – залізничні вокзали та кінотеатри.

Зокрема в Херсоні заплановано провести заходи на двох локаціях:

Так, з 11:00 у приміщенні залізничного вокзалу м. Херсона проходитиме  просвітницька акція: будуть розміщені інформаційні плакати, на екранах транслюватимуться тематичні відеоролики, а активісти роздаватимуть листівки та спілкуватимуться з людьми.

Одночасно працюватиме інформаційно-консультативний пункт системи БПД, під час роботи якого відбуватимуться наступні активності:

  • інформування та консультування населення щодо проблеми торгівлі людьми;
  • експрес-опитування, з метою визначення рівня обізнаності пересічних громадян про дане негативне явище.

О 18:00 у ККЗ «Ювілейний» відбудеться безкоштовний показ та обговорення документальної стрічки «Жінка в полоні». 

Це фільм про Маріш, 52-річну жінку, яка служить одній угорській родині вже десятиліття, працюючи по 20 годин на день без оплати. Гнобителі відібрали в неї документи і заборонили виходити з дому без дозволу. З Маріш поводяться, як із твариною: вона харчується недоїдками і не має ліжка для сну. Дні й роки минають у страху, але жінка мріє повернути собі своє життя. Присутність камери допомагає їй усвідомити, що вона – не одна. Після двох років зйомок Маріш набирається духу і розповідає про свій план: «Я втечу». Фільм простежує героїчний шлях жінки назад до свободи.

Після завершення кінопоказу експерти Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні обговорять стрічку з глядачами, закцентувавши увагу на сучасних тенденціях та ризиках торгівлі людьми для наших співвітчизників.

Запрошуємо всіх бажаючих долучитися до кампанії: відвідати просвітницькі заходи і дізнатися більше про небезпеки сучасного рабства. ПротиДІЙмо торгівлі людьми разом!