назад

Протидія домашньому насильству

Як запобігти та протидіяти домашньому насильству ? Про це соціальним працівникам Вижниччини розповідали фахівці Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Зокрема, Ірина Коваль та Олександр Пилип’юк акцентували увагу на видах домашнього насильства, а також на конкретних діях у таких випадках. 

Домашнє насильство – це насильство щодо члена сім’ї, родича, співмешканця чи колишнього члена подружжя, навіть якщо він/вона не проживає у тому ж помешканні. Це злочин, який посягає не лише на здоров’я людини, її честь та гідність, але й на життя. Домашнє насильство буває фізичним, психологічним, економічним та сексуальним. Його жертвами можуть бути жінки, діти, а також і чоловіки.

Про факт вчинення домашнього насильства не можна замовчувати. Треба негайно звернутися по допомогу до уповноважених суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері запобігання домашньому насильству:

  • органи національної поліції;
  • медичні установи (у разі вчинення фізичного та сексуального насильства);
  • заклади освіти;
  • центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;
  • служба у справах дітей;
  • центр безоплатної правової допомоги/бюро правової допомоги.

Особи, які постраждали від домашнього насильства, або насильства за ознакою статі, мають право на безоплатну вторинну правову допомогу (п.13 ч.1 ст.14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу»).

Також діє гаряча телефонна лінія щодо попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації – 116 123.