назад

Протидія жорстокому поводженню з тваринами: що треба знати

Яке покарання передбачено за жорстоке поводження з тваринами? Як боротися з проявами жорстокості? Хто на місцевому рівні несе відповідальність за стан захисту тварин? Які органи уповноважені здійснювати контроль над дотриманням вимог у сфері захисту тварин від жорстокого поводження? Чи планується посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами?

Про це говорили у студії програми «Тема дня» з начальницею відділу комунікації Головного управління Національної поліції Тетяною Пшонь та заступницею директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Оленою Іпатенко.

Обговорюючи нещодавній випадок, коли на Херсонщині невідомий розстріляв собаку у присутності чотирьох  малолітніх дітей, Тетяна Пшонь підтвердила, що за цим фактом Херсонська поліція вперше в цьому році відкрила кримінальне провадження за жорстоке поводження з тваринами.

Олена Іпатенко звернула увагу на те, що Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект №2351 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)».

Метою прийняття вказаного закону є впровадження європейських гуманних цінностей та стандартів у ставленні до тварин. Завданням закону є захист тварин від жорстокого поводження.

Олена Іпатенко наголосила, що даним документом забороняється:

  • винищувати з метою регулювання чисельності бездомних тварин;
  • бити, вбивати, отруювати або калічити бездомних і домашніх тварин;
  • жебракувати із бездомними, свійськими та дикими тваринами;
  • залишати домашню тварину в закритому салоні автомобіля за відсутності в ньому людини, при температурі навколишнього середовища, вищій, ніж +20ºС та нижчій, ніж -5ºС;
  • дарувати домашніх тварин як призи, нагороди чи премії,
  • завдавати їм болю або страждання,
  • дресирувати тварин способом, який завдає шкоди здоров’ю та їх загальному стану;
  • топити, душити тварин, труїти і використовувати електричний струм;
  • утримувати в закладах громадського харчування, нічних клубах, готелях, оздоровчих закладах та інших непридатних для показу диких тварин у громадських місцях, а також у квартирах, приватних будинках, присадибних, садових ділянках ведмедів, левів, тигрів, кабанів, крокодилів, вовків, великих та отруйних змій, хижих птахів, інших тварин, які становлять загрозу для людей, або видів тварин, занесених до Червоної книги, і до Списку II Бернської конвенції (Конвенції про охорону дикої флори та фауни);
  • використання тварин для реклами в розважальних закладах та закладах громадського харчування;
  • надання фотопослуг з дикими тваринами, крім зоопарків, цирків і дельфінаріїв;
  • пропаганда жорстокого поводження з тваринами.

Відповідальність за стан захисту тварин від жорстокого поводження на своїй території несуть місцеві ради, які організують та здійснюють заходи щодо захисту тварин від жорстокого поводження.

Здійснювати контроль над дотриманням вимог у сфері захисту тварин від жорстокого поводження і вживати відповідних заходів у разі порушення законодавства має Національна поліція.

Законопроект також встановлює умови використання тварин у сільському господарстві. 

Забороняється використання для роботи хворих, поранених, слабких, вагітних в останній третині вагітності або недогодованих тварин; використання під час роботи з тваринами спорядження та інших засобів, які можуть призвести до травмування, каліцтва чи загибелі тварин; утримувати тварин у приміщеннях, де проводиться їх забій або де містяться туші забитої тварини.

Планується посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами

Так, переміщення через митний кордон України, поза митним контролем або з приховуванням рідкісних видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги, Конвенції СІТЕС і Бернської конвенції, що заподіяло суттєвої шкоди, карається позбавленням волі на термін від трьох до семи років.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб або службовою особою, караються позбавленням волі на термін від п’яти до десяти років із конфіскацією майна.

Жорстоке поводження з тваринами, що належать до хребетних, зокрема бездомними тваринами, якщо ці дії призвели до тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі тварини, караються позбавленням волі на термін від двох до трьох років із конфіскацією тварини.

Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього чи неповнолітнього, караються позбавленням волі на термін від трьох до п’яти років із конфіскацією тварини.

Більш детально – у програмі «Тема дня» на телеканалі «UA: Херсон».