назад

Проведення круглих столів з нагоди відкриття місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги

30 червня 2015 року у містах Черкаси, Сміла, Умань, а 02 липня 2015 року у місті Золотоноші проведено круглі столи на тему «Безоплатна правова допомога – на захисті індивідуальних прав громадян».

Захід проведено з нагоди відкриття у зазначених населених пунктах місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також з метою обговорення шляхів налагодження комунікацій місцевих центрів з місцевою територіальною громадою та партнерами, які надають різні види правових послуг спрямованих на захист права кожного.

Участь у круглому столі взяли керівний склад регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, представники органів адвокатського та місцевого самоврядування, виконавчої влади, правозахисних громадських організацій, профспілкових організацій, управлінь юстиції, адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу тощо.

Під час круглого столу висвітлено питання щодо:

  • нового етапу у забезпеченні безоплатної правової допомоги для населення, пов’язаного з представництвом інтересів у цивільних та адміністративних справах, починаючи з 01 липня 2015 року;
  • напрямів діяльності регіонального та місцевих центрів з урахуванням потреб районів;
  • можливих механізмів подальшої співпраці усіх суб’єктів надання правових послуг на рівні територіальної громади з метою захисту індивідуальних прав представників громади.

Керівниками місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги висвітлено детальну інформацію щодо відкриття та роботи центрів, порядку надання правової допомоги.

Місцеві центри забезпечуватимуть доступ до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, таких як: малозабезпечених (осіб, середній місячний сукупний сімейний дохід яких не перевищує двох прожиткових мінімумів), учасників бойових дій (у тому числі, учасників АТО, з відповідним статусом, та членів сімей загиблих), дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, біженців тощо.

Незахищеним категоріям громадян будуть надаватися послуги адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних справах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях, якщо вони належать до категорій, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, як це визначено ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Послуги адвоката оплачує держава.

Діяльність місцевих центрів орієнтована, насамперед на задоволення потреб клієнта. Фактично місцевий центр є зв’язковою ланкою між громадянином і державою з питань забезпечення конституційного права кожного на правову допомогу.

Юрисдикція кожного місцевого центру поширюється на низку інших адміністративно-територіальних одиниць, розташованих поруч, а саме:

 – Черкаський місцевий центр з надання БВПД, що знаходиться за адресою: м.Черкаси, вул.Леніна, 3, обслуговує громадян, які проживають на території м.Черкаси, Черкаського та Чигиринського районів;

 – Золотоніський місцевий центр з надання БВПД, що знаходиться за адресою: м.Золотоноша, вул.Новоселівська, 1, обслуговує громадян, які проживають на території м.Золотоноші, Золотоніського, Драівського, Чорнобаївського та Канівського районів;

 – Смілянський місцевий центр з надання БВПД, що знаходиться за адресою: м.Сміла, вул.Свердлова, 96-а, обслуговує громадян, які проживають на території м.Сміли, Смілянського, Кам’янського, Городищенського, Шполянського, Звенигородського та Корсунь-Шевченківського районів;

 – Уманський місцевий центр з надання БВПД, що знаходиться за адресою: м.Умань, вул.Леніна, 31, обслуговує громадян, які проживають на території м.Умані, Уманського, Тальнівського, Маньківського, Христинівського, Монастирищенського, Лисянського, Катеринопільського та Жашківського районів.

Крім того, як відомо, з 01 січня 2013 року у м.Черкаси працює Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який протягом 2-х з половиною років забезпечує надання правової допомоги громадян Черкаської області у кримінальному процесі – кожному затриманому, а також засудженим та підозрюваним, обвинуваченим особам, у кримінальних провадженнях щодо яких участь захисника є обов’язковою згідно норм Кримінального процесуального кодексу України.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Черкаській області та Черкаський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги
CherkassyCherkassy2Cherkassy3
 
Золотоніський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги
ZolotonoshaZolotonosha2
 

Смілянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

SmelyanskySmelyansky2
 
Уманський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги
Umansky