назад

Проведено круглий стіл з обговорення проекту Декларації щодо захисту прав людини у кримінальному провадженні

27 травня 2015 року Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Черкаській області взято участь у круглому столі з обговорення проекту Декларації щодо захисту прав людини у кримінальному провадженні.

Участь у заході взяли: заступник Голови Ради адвокатів Черкаської області Віталій Дерев’янко, заступник голови КДКА у Черкаській області Надія Будько, Голова комітету захисту прав людини Національної асоціації адвокатів України Ганна Колесник, Голова Черкаського відділення  ВГО «Асоціація адвокатів України» Станіслав Скіць, Начальник відділу організації надання правової допомоги у кримінальному процесі Регіонального центру з надання БВПД у Черкаській області  Тетяна Ломіногіна, адвокати-модератори Людмила Гриценко, Маркіян Галабала, а також адвокати Черкаської області, у т.ч. залучені до системи безоплатної вторинної правової допомоги.   

Беручи до уваги внутрішнє та зовнішнє становище України, надважливість та необхідність впровадження якісних реформ у системі кримінальної юстиції, маючи на меті сприяти захисту та дотриманню прав і свобод людини і громадянина, створенню сприятливих умов для повноцінного та ефективного виконання адвокатами своїх професійних обов’язків,  адвокатурою України підготовлено проект Декларації щодо захисту прав людини  у кримінальному провадженні

Декларація ґрунтується на основі консенсусу, який досягнуто шляхом здійснення консультативного процесу між адвокатами України. Це відбувається під егідою Національної асоціації адвокатів України за участі низки професійних об’єднань адвокатів України, зокрема Асоціації правників України, Асоціації адвокатів України. Декларація розроблена за сприяння Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Цілями Декларації є захист прав людини в кримінальному провадженні та забезпечення гарантій професійної діяльності адвокатів.

Під час круглого столу було презентовано Декларацію, проведено аналіз основних її розділів, обговорено ряд важливих питань, серед яких вжиття конкретних заходів щодо імплементації Декларації, використання її адвокатами для посилення діалогу з державними структурами, громадянським суспільством та ЗМІ з метою забезпечення захисту прав людини та дотримання гарантій адвокатської діяльності, а також для виявлення та усунення порушень під час здійснення правосуддя.

Учасниками заходу схвалено проект документу, висловлено позицію, що це допоможе адвокатам, суддям та прокурорам наблизитися до спільного розуміння та тлумачення проблемних норм, буде сприяти покращенню ситуації у сфері захисту прав людини та створенню спільної правової культури, коли  кожен учасник кримінального процесу буде поважати один одного.

Найближчим часом круглі столи по обговоренню проекту Декларації будуть проведені ще у 10 містах України.