назад

Прикарпатські правники безоплатно консультують людей і під час карантину

В Україні триває карантин, оголошений у зв’язку із загрозою поширення коронавірусної інфекції. Обмежувальні заходи внесли корективи у роботу державних установ, навчальних закладів, підприємств і організацій. Про нюанси трудових відносин у цей період 24 березня у передачі «Тема дня. Радіовимір. Особливості трудових відносин під час карантину»говорили з директором Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайлом Євчуком і начальником відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів, адвокаткою Мирославою Аннюк.

«Біля приміщень кожного центру і бюро правової допомоги виставлені скриньки для звернень громадян. Жителі можуть залишати у них свої звернення. Їх розглянуть у визначені законом терміни», ˗ сказав в ефірі Суспільне Карпати директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайло Євчук.

За його словами, з початку запровадження карантинних заходів надійшли звернення від 184 прикарпатців. Людей цікавили питання призначення пільгової пенсії за віком, перерахунок житлової субсидії, надання статусу особи з інвалідністю. Були також питання про збереження заробітної плати, погашення кредиторської заборгованості, порядок перенесення судових засідань під час карантину.

«Зараз до нас часто звертаються з питаннями про те, чи можуть під час карантину відправляти у відрядження, ˗ розповіла у прямому ефірі начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів, адвокатка Мирослава Аннюк. – Нашим законодавством передбачено, що тільки вагітних і жінок, які мають дітей до трьох років, не відправляють у відрядження. Всі інші такого права не мають. Якщо роботодавець наполягає і відправляє працівника на час карантину у відрядження, то задля того, щоб потім не було прогулу, треба написати заяву керівнику і викласти аргументи, чому відрядження неможливе».

Вагомим аргументом, говорить Мирослава Аннюк, може бути те, що відповідно до Закону України про охорону праці керівник зобов’язаний організувати безпечні умови праці. А нині, як ніколи, каже адвокатка, безпечно може почуватися людина здорова, яка дотримується карантинних заходів і не виїжджає за межі місцевості, де проживає.

Запис прямого ефіру можна переглянути тут