назад

Притягнення до відповідальності за вчинення булінгу

22 жовтня головний спеціаліст Черкаського місцевого центру з надання БВПД Ірина Крутоус спільно з фахівцями ГТУЮ в Черкаській області провели у Черкаському державному технологічному університеті відкриту годину на тему: «Булінг у сучасному суспільстві».
На сьогодні серед учнівської молоді надзвичайно загострилася проблема насильства у вигляді довготривалих агресивних проявів здійснюваних самими дітьми одне до одного. Така ситуація не обмежується лише ролями «агресора» та «жертви», вона залучає інших сторін, роблячи їх активними або пасивними учасниками цих відносин. Такі стосунки отримали назву булінг, розповсюдження якого впродовж останніх років визнано в освітній сфері та є соціальною проблемою.
З метою привернення уваги до цієї проблеми студентам розповіли про насильство серед учнівської молоді, форми і наслідки булінгу та поінформували, куди необхідно звертатися за допомогою, якщо хтось зі знайомих опинився у такій ситуації. Вони активно обговорювали різноманітні ситуації, розглянули кілька методик щодо уникнення конфлікту.
Під час заходу працівник центру розповіла про відповідальність за вчинення булінгу:
вчинення булінгу неповнолітньою чи малолітньою особо карається штрафом від 850 до 1700 грн. або громадськими роботами від 20 до 40 годин;
знущання, вчинені повторно упродовж року або групою осіб карається штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн. або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин.
у разі цькування неповнолітніми від 14 до 16 років, відповідають його батьки або особи, що їх заміняють. До них застосовується покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн. або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.
Окремо передбачена відповідальність за приховування фактів вчинення булінгу.
По завершенню зустрічі було поширено інформаційні буклети «Твої права – твій надійних захист. Правові орієнтири для кожної дитини».