назад
15.07.15

Публічна позиція Асоціації правників України

Публічна позиція АПУ з приводу переслідування адвоката Андрія Вишневського

13 липня 2015 року Асоціація правників України висловвила публічну позицію з приводу факту переслідування адвоката Андрія Вишневського за висловлення ним свої критичної думки щодо стану сучасної адвокатури.

Виступаючи 15 червня 2015 року на конференції у Верховному суді України, Андрій Вишневський висловив своє бачення професійного рівня сучасної української адвокатури, звернувши увагу на її низькі етичні стандарти та нагальну необхідність у реформуванні. Промова пана Вишневського містила відкриту критику на адресу Національної асоціації адвокатів України (надалі – НААУ) за її інертність і відсутність зацікавленості у реформі.

На підставі цього 24 червня 2015 року НААУ було направлено звернення до голів кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури (надалі – КДКА) регіонів та рад адвокатів регіонів з проханням прийняти дану інформацію до відома та висловити свою активну позицію.

Додатково, НААУ було направлено звернення до голови КДКА Київської області з проханням відповідного реагування на виступ адвоката Андрія Вишневського, а 2 липня 2015 року КДКА Київської області ухвалила рішення про порушення щодо нього дисциплінарної справи.

З огляду на вищевикладене, Асоціація правників України:

1) вважає недопустимим використання дисциплінарного провадження як способу тиску на адвоката та будь-які переслідування за публічні висловлювання адвокатами своїх поглядів та переконань. 

2) закликає колег долучитися до підтримки адвоката Андрія Вишневського під час розгляду дисциплінарної справи, яке відбудеться 16 липня 2015 року о 14.30 в приміщенні КДКА Київської області за адресою: вул. Артема, 10, м.Київ.

З повним текстом документу можна ознайомитися за посиланням.