назад
15.07.15

Публічна позиція Громадської платформи

15 липня 2015 року Громадська платформа розвитку української системи безоплатної правової допомоги висловила публічну позицію щодо переслідування адвоката та директора Координаційного центру з надання правової допомоги Вишневського А.В, у якій зазначено:

«Ми, представники організацій громадянського суспільства, що рік тому сформували громадську платформу розвитку системи безоплатної правової допомоги, із великим здивуванням та стурбованістю сприйняли звернення керівництва НААУ до місцевих органів адвокатури та ІІІ з’їзду адвокатів України до Міністра юстиції України з приводу критичних висловлювань адвоката та директора Координаційного центру з надання правової допомоги пана Андрія Вишневського.

Атмосфера, у якій відбуваються зібрання адвокатського самоврядування, не може не викликати різних, в тому числі критичних оцінок.

Сприйняття та належне реагування на критику є важливим елементом внутрішньої демократії будь-якої самоврядної організації. Намагання ж застосувати дисциплінарні санкції за критичні висловлювання вважаємо недопустимим.

Адвокатура України справді знаходиться у стані глибокої кризи, що підтверджується результатами опитувань громадян, експертними оцінками, журналістськими розслідуваннями, аналітичними звітами.

Намагання цього не помічати, безапеляційно заперечувати, уникати критики та самоочищення є хибним шляхом у протилежний бік від внутрішньої демократії, без якої професійне самоврядування неможливо, воно перетворюється на жорстко централізовану та ієрархічну систему.

Адвокати, як ніхто інший, мають сприймати принцип змагальності сторін, всебічності та об`єктивності, вміти вислуховувати різні позиції, знаходити компроміс та виходити на позитивне рішення, що працюватиме в даному випадку виключно на користь всієї інституції.

Зважаючи на вищенаведене, закликаємо дотримуватися адвокатської етики, плюралізму, шанобливого ставлення до протилежних думок, і припинити діяти в шаблоні радянської тоталітарної істерії».

Ознайомитись із текстом публікацією публічної позиції Громадської платформи розвитку української системи безоплатної правової допомоги на сайті Української фундації правової допомоги