назад

Публічна презентація результатів діяльності Регіонального центру з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях за 2019 рік

30 січня в Запорізькій обласній раді відбулась Публічна презентація результатів діяльності Регіонального центру з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях за 2019 рік.

На захід завітали керівник апарату облдержадміністрації, керуючий справами виконавчого апарату обласної ради, депутати міської ради, адвокати,  представники безпекових служб, вищих навчальних закладів міста та правозахисні громадські організації. Традиційно заслухати доповідь та обговорити досягнення та шляхи подальшої співпраці

Про головні успіхи та важливі результати у сфері надання правових послуг та захисту прав громадян присутнім розповів Павло Наливайко, директор Регіонального центру з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях.

Особливу увагу звернули на пріоритети системи в 2020 році – Програмою діяльності Кабінету міністрів України встановлено – людина, яка опинилась у складній життєвій ситуації, отримає від держави юридичний захист.

Обізнаність населення України про можливість отримати безоплатну правову допомогу від держави у разі необхідності повинна становити не менш як 50 %, в той час як не менше 75 % клієнтів повинні бути задоволені якістю отриманої правової допомоги, також одним із пріоритетів є удосконалення стандартів якості надання безоплатної правової допомоги.

На сьогодні у Запорізькій області безоплатну вторинну правову допомогу надають 288 адвокатів, які співпрацюють з системою, – наголосив Павло Наливайко, – вже розпочалась кампанія щодо проведення XII конкурсу по відбору адвокатів, які виявили бажання залучитись до системи БВПД.

Регіональним центром у 2019  році у 5956 випадках було забезпечено захист  та здійснення представництва інтересів особи по Запорізькій області.

В результаті роботи адвокатів, які співпрацюють з системою БВПД досягнуто наступних результатів. Завдяки сумлінній праці адвокатів винесено 19 виправдувальних вироків, 253 особи звільнено від відбування покарання з випробуванням, у 240 випадках призначено найменш суворе покарання, а у 760 випадках призначено мінімальний строк покарання.

У 2019 році до місцевих центрів та бюро правової допомоги у Запорізькій області звернулися та отримали безоплатну первинну правову допомогу більше ніж 47 000 осіб.

Найчастіше до установ системи БПД мешканці області зверталися з питаннями, що стосуються, сімейного, спадкового, земельного, соціального забезпечення, житлового та трудового права.

Заслухавши доповідь директора Регіонального центру Зінаїда Бойко, керівник апарату ЗОГА, запропонувала включити центри БВПД до мапи надання публічних послуг.

Зараз триває процес розроблення мапи надання публічних послуг, яка дасть можливість отримувати якісні та доступні освітні, медичні, адміністративні послуги. Впевнена в  необхідності включити центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги до мапи, що надасть можливість отримувати кваліфіковану юридичну допомогу.

Висловлюємо вдячність за плідну співпрацю телеканалам ТV5, ТРК Алекс, Запорізькій регіональній дирекції «Національної суспільної телерадіокомпанії України», муніципальному каналу м. Запоріжжя, кінотеатрам, а також центрам надання адміністративних послуг, які  допомагають популяризувати систему безоплатної правової допомоги, транслюючи соціальні ролики про систему БПД.

Дякуємо нашим партнерам, які стоять на сторожі захисту прав людини. Сподіваємось на плідну та довгострокову співпрацю і в подальшому.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями звертайтесь до центрів з надання безоплатної правової допомоги. Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатись, зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).