назад

Публічна презентація результатів діяльності системи БПД Житомирщини у 2019 році

06 лютого у Житомирі відбулась публічна презентація результатів діяльності системи БПД Житомирщини у 2019 році. На захід завітали адвокати, представники партнерських організацій та засоби масової інформації.
Про головні досягнення у сфері надання правових послуг та захисту прав громадян та плани на цей рік присутнім розповіли: директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Олександр Гербеда, заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська, директор Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Коваль.
Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Олександр Гербеда наголосив, що довіра до системи безоплатної правової допомоги зростає. – У 2019 до місцевих центрів та бюро правової допомоги звернулось 20130 осіб. Сподіваємось, що у цьому році цей показник збільшиться. Адже серед пріоритетних напрямків Програми діяльності Кабінету міністрів України встановлено – людина, яка опинилась у складній життєвій ситуації, отримає від держави юридичний захист. Тому важливо, аби не менш як 50% населення України знало б про можливість отримати безоплатну правову допомогу від держави у разі необхідності. І не менше 75 % клієнтів були задоволені якістю отриманої правової допомоги, – наголосив Олександр Гербеда.


Безоплатну вторинну правову допомогу у Житомирській області надають майже 200 адвокатів, які співпрацюють з системою. Триває реєстрація для участі в XII конкурсі з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області у 2019 році було видано 2039 доручень адвокатам для надання БВПД. – Завдяки їх професіоналізму та сумлінній роботі було винесено 12 виправдувальних вироків, у 107 випадках призначено найменш суворе покарання, а у 350 випадках призначено мінімальний строк покарання, – розповіла Наталія Радушинська.


До місцевих центрів та бюро правової допомоги у Житомирській області у 2019 році звернулось та отримали безоплатну первинну правову допомогу 14120 осіб. Кількість виданих доручень адвокатам системи БПД місцевими центрами склала 3673. А у 2382 випадках безоплатну вторинну правову допомогу надавали працівники системи БПД.
Найчастіше до установ системи БПД мешканці області зверталися з питаннями, що стосуються, сімейного, спадкового, земельного, соціального забезпечення.
– До Житомирського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги надійшло майже 6 тисяч клієнтів. Завдяки якісному наданню безоплатної правової допомоги адвокатами та працівниками центру та бюро, а також масштабній правопросвітницькій кампанії кількість клієнтів щороку зростає, – підкреслив Олександр Коваль.
На території Житомирської області протягом 2019 року діяв 449 дистанційний пункт доступу у відділених населених пунктах та здійснено 379 виїздів мобільних консультаційних пунктів до яких за правовою допомогою звернулось 1812 осіб.