назад

Кожного дня військові російської федерації вчиняють воєнні злочини на території України. Для того щоб жодне порушення прав людини не лишилось непокараним, сьогодні проводиться кропітка робота по фіксуванню цих фактів.

Юристи системи безоплатної правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють з системою БПД, долучаються до документування воєнних злочині.
Також під час правопросвітницьких заходів і консультування працівники системи безоплатної правової допомоги інформують внутрішньо переміщених осіб, про можливість повідомити про воєнні злочини онлайн на ресурсі https://warcrimes.gov.ua, що створений Офісом Генерального прокурора разом з українськими та міжнародними партнерами для належного документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних російською армією в Україні.

Щоб зафіксувати воєнний злочин на цьому ресурсі:

  • залиште інформацію про себе (вона під надійним захистом);
  • опишіть порушення із зазначенням точного місця та всіх деталей (постраждалих, пошкодження тощо);
  • завантажте фото або відео.

Директор Регіонального центру Ірина Хондогій провела зустріч з першим заступником керівника прокуратури Тернопільської області Олександром Божком. Темою розмови було обговорення листа Генерального прокурора Ірини Венедіктової щодо залучення системи надання безоплатної правової допомоги до збору відомостей від осіб, які були очевидцями або потерпілими воєнних злочинів скоєними російською федерацією на території України, починаючи з 24 лютого 2022 року.

Під час зустрічі сторони напрацювали алгоритм щодо збору необхідних відомостей та інформації про осіб, які були очевидцями або потерпілими воєнних злочинів та досягнули домовленостей щодо проведення спільних навчальних заходів, інформаційних кампаній з метою інформування громадян про документування воєнних злочинів та координації взаємодії у цій сфері.

Також на Тернопільщині пройшло підсумовування проведеної роботи з інформування внутрішньо переміщених осіб про необхідність фіксації воєнних злочинів та вивчення завершених кейсів з документування воєнних злочинів.

Правники системи безоплатної правової допомоги області поділились своїми методиками збору та фіксації воєнних злочинів вчинених військовими російської федерації.

Під час збору доказів необхідно оперувати знаннями щодо національних та міжнародних стандартів документування доказової інформації, адже належним чином задокументовані докази будуть використані при забезпеченні відповідальності винних у воєнних злочинах, відшкодуванні шкоди потерпілим та забезпеченні права на правду про збройну агресію рф проти України – зазначила Ірина Хондогій та рекомендувала використовувати всі можливості для підвищення кваліфікації юристів системи БПД, в тому числі на базі правових клубів Pravokator.

Довідково:

Приклади воєнних злочинів:

  • поранення чи вбивство цивільних осіб;
  • катування, фізичне насилля, згвалтування, нелюдське поводження чи позбавлення волі;
  • насилля щодо медичного персоналу;
  • використання цивільних для прикриття військових (живі щити);
  • депортації та незаконне переміщення населення;
  • примушування громадян до участі у військових діях проти власної держави;
  • пошкодження або знищення цивільної інфраструктури, а також пограбування цивільного населення;
  • знищення культурних та освітніх закладів;
  • пошкодження/знищення культових споруд (храмів, мечетей, синагог тощо);
  • відмова чи позбавлення доступу до медичної допомоги;
  • умисне нанесення ударів по персоналу, транспорту, обладненню пов’язаному з наданням гуманітарної допомоги.

Отримати роз’яснення з цього та інших правових питань можна за єдиним номером системи надання безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 або звернувшись до найближчого бюро правової допомоги (контакти).