назад

Питання спадкового права обговорили на “гарячій” телефонній лінії

Гарною традицією для Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях стала співпраця з КУ «Запорізький обласний контактний центр».

Цього року перший візит відбувся 21 січня, телефонна лінія була присвячена питанню спадкового права. На питання мешканців Запоріжжя і області відповідав директор центру Павло Наливайко та адвокат Ірина Жовніренко.

Питання спадкового права складні в психологічному плані і мають достатньо правових нюансів.

Спадщина складається із сукупності майнових прав та обов´язків померлого громадянина які, відповідно до чинного законодавства, можуть переходити у порядку спадкування до іншої особи.

Здебільшого спадщина складається з права приватної власності померлого громадянина на різне майно: житловий будинок, квартиру, предмети домашнього користування, дачу, транспортні засоби, земельну ділянку та інше.

Питання мешканців стосувались складання відкриття спадщини, прийняття спадщини, оформлення необхідних документів на які фахово та чітко відповідали Павло Наливайко та Ірина Жовніренко.

Найчастішим та найактуальнішим під час проведення «гарячої лінії» було питання про заповіт:

Заповіт складається тоді, коли спадкодавець бажає сам висловити свою волю щодо того, кому і яка частина його майна має перейти після смерті.

Заповідач має право в будь-який час змінити або скасувати складений ним заповіт чи скласти новий заповіт. Заповіт, що складений пізніше, автоматично відміняє раніше складений заповіт, – надав роз’яснення Павло Наливайко.

Значення спадкування в тому, що кожному члену суспільства має бути гарантована можливість жити та працювати із свідомістю того, що після його смерті все надбане ним за життя (втілене у матеріальних благах) майно перейде згідно з його волею, а якщо він її не виявить, то згідно закону до близьких йому людей.

 

Наступна тема «гарячої лінії» адміністративне право.

До уваги! За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).