назад

Питання захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом піднімали на Прикарпатті

У приміщенні Івано-Франківської Академії Івана Золотоустого 23 жовтня керівництво Регіонального центру з надання БВПД в області взяло участь у дводенній міжнародній конференції «ВІЛ/СНІД – міський феномен».

Мета конференції ˗ визначити перспективи досягнення глобальних цілей, а саме – подолання епідемії ВІЛ-інфекції до 2030 року; використовувати найкращі практики в лікуванні цього захворювання; протидії поширення епідемії.

Конференція проходила в рамках проекту «ВІЛ-інфіковані діти в центрі уваги».Організаторами заходу виступили Благодійний фонд «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ», Карітас Відень (Австрія), Івано-Франківський національний медичний університет, департамент охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Після спільної молитви з вітальним словом до присутніх звернувся Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин. Архієрей радо привітав гостей з Відня та інших учасників конференції, бажаючи плідної праці у подоланні епідемії ВІЛ-інфекції. Згодом слово мали представники інших релігійних конфесій, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмила Непийвода, керівник філії Державна установа «Центр пробації» в Івано-Франківській області Оксана Устимчук, а також інші доповідачі.

Директор Благодійного фонду «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» отець Володимир Чорній сказав, що церква не може стояти осторонь тих проблем, які насуваються на людей. «Україна є одним з лідерів за кількістю ВІЛ-інфікованих. Нині ми маємо знайти шляхи, які би дали можливість зупинити поширення цієї епідемії. Маємо убезпечити й інших людей, аби вони не ввійшли в цю страшну хворобу», – зазначив о. Володимир.

В обговоренні директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайло Євчук зауважив, що у разі звернення клієнтів з проблемою здоров’я дуже важливо переадресація їх в ті заклади, де їм реально нададуть допомогу. А саме, система безоплатної правової допомоги може надавати правову допомогу людям, які опинилися у скрутній правовій ситуації.

«ВІЛ позитивні люди мають бути забезпечені належною правовою допомогою нарівні із іншими громадянами», ˗ наголосив директор Регіонального центру знадання БВПД в Івано-Франківській області.

Цільові групи, які можуть отримати безоплатну правову допомогу – це особи, які живуть з ВІЛ/СНІД; особи хворі на туберкульоз; представники ключових спільнот, вразливих до ВІЛ (люди, які вживають ін’єкційні наркотики; секс-працівники; колишні ув’язненні; жінки, які живуть з ВІЛ; підлітки, яких торкнулася епідемія ВІЛ).