назад

Радник міністра юстиції Сергій Драюк відвідав Мукачівський місцевий центр

dscn0183   В ході робочого візиту до Закарпаття радник міністра юстиції України, народний депутат Сергій Драюк ознайомився із роботою Мукачівського місцевого центру з надання вторинної правової допомоги та особисто переконався, що відвідувачі мають можливість у зручних умовах отримати правові послуги. Власне, як їх надають, яким категоріям осіб і з яких питань гостю розповів директор центру Костянтин Молнар.

    Зокрема, він наголосив, що станом на 4 серпня Мукачівський місцевий центр зареєстрував 70 звернень громадян, по 26-ти з них призначено адвокатів. Основні клієнти центру – малозабезпечені громадяни, інваліди, учасники АТО та члени їх сімей, тобто це ті найбільш вразливі категорії громадян, яким держава забезпечує доступ до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах.

    Як загалом функціонує на Закарпатті система надання безоплатної вторинної правової допомоги радника міністра ознайомив директор Регіонального центру Василь Попадинець. Він наголосив, що окрім адвокатської допомоги, місцеві центри зорієнтовані на налагодження мережевої співпраці із усіма організаціями, які надають допомогу людям по захисту їх прав.

    Сергій Драюк поспілкувався також із відвідувачами центру. Одного із них – мешканця Мукачева Михайла Вершигору – він запросив і до участі у прес-конференції. Зазначимо, що напередодні візиту радника чоловік, який є інвалідом II групи, отримав у місцевому центрі первинну правову допомогу щодо індексації пенсії.

    Під час спілкування із журналістами Сергій Драюк детально зупинився на питаннях соціального захисту вимушених переселенців, проведення реформ у системі органів юстиції та озвучив власне бачення викорінення корупції в органах влади.

    На захисті прав тимчасово переміщених осіб акцентував увагу і в.о. начальника головного територіального управління юстиції в області Іван Алмаші. Він, зокрема, розповів про ініціативу уряду, відповідно до якої громадяни, котрі позбулися майна, роботи і т. д. внаслідок конфлікту на сході країни, можуть позиватися проти Росії до Європейського суду з прав людини. В національних судах такі справи супроводжуватимуть юристи та адвокати, задіяні в системі надання безоплатної вторинної правової допомоги. Безпосередньо у Європейському суді ці справи буде вести Українська Гельсінська спілка з прав людини, яка є партнером Координаційного центру з надання правової допомоги.

    Підсумовуючи свій візит, Сергій Драюк підкреслив важливість надання безоплатної правової допомоги як гарантії забезпечення прав людини та позитивно оцінив роботу Мукачівського місцевого центру, де, незважаючи на його візит, працівники продовжували приймати відвідувачів.


{module Pадник министра}