назад

Домашнє насильство, цькування у школі, приниження, образи, дискримінація … На жаль, українське суспільство ще «хворіє» на агресію по відношенню до рідних, сусідів, однокласників, колег тощо. Традиційно, в українському суспільстві питання насильства в сім’ї вважалися особистою справою кожного, публічна дискусія про ці явища була певним «табу», а тому вони залишалися поза сферою належного правового регулювання.

З метою ознайомлення з новими підходами до врегулювання сімейних відносин за ранковою філіжанкою кави в затишній кав´ярні «Scorinі» спільно з  параюристками та представницями громадськості провели робочу зустріч директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області Наталія Гнатуша та сімейна радниця Миколаєва Катерина Мутьєва.

В контексті теми «правничого coffee – time» Наталія Гнатуша провела короткий екскурс-огляд нормативно-правової бази сімейного законодавства України, Конвенції про права людини, Конвенції про права дитини та Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Знайомлячи учасників зустрічі з сімейною радницею Миколаєва, Наталія Гнатуша зазначила:

Новим проектом для України у спільній ініціативі Мін’юсту, системи безоплатної правової допомоги та громадськості стала робота сімейних радників, яка спрямована на захист прав громадян у сфері сімейного права

Пані Катерина Мутьєва, перша в Миколаєві сімейна радниця, розповіла присутнім про свою діяльність. Сімейний радник – це комунікатор між людьми, які потребують допомоги та тими інституціями, що цю допомогу надають. Радник допомагає тим громадянам, які потерпають від домашнього насильства, несплати аліментів та інших сімейних проблем,  «на місці» з’ясовуючи ситуацію щодо кожного конкретного випадку й одразу вирішує проблему, не відкладаючи її «на потім».

Підсумовуючи зустріч, учасники констатували, що наразі потерпілі від насильства вже не залишаться сам на сам зі своєю проблемою. У них є «перша дружня професійна допомога» – сімейний радник, який співпрацює із фахівцями системи безоплатної правової допомоги, державної виконавчої служби Мін’юсту, психологами, співробітниками Міністерства соціальної політики, Національної поліції та за потреби інших органів влади.

По закінченню заходу Катерина Мутьєва надала необхідні консультації та роз’яснення всім бажаючим та закликала підтримувати захист прав громадян у сфері сімейного права.

Таким професійним, діловим, змістовним і практичним видався наш тематичний coffee – time.