назад

Разом захищати свої права легше – упевнені у Першому криворізькому місцевому центрі

17458241 1847897175484422 2575527210737166034 nФахівці Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги продовжують активну роботу з обміну досвідом між містами, розташованими на території юрисдикції центру. Особливу увагу правники приділяють сфері захисту прав громадян в об’єднаннях співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Так, спільними зусиллями державних та громадських організацій міст Зеленодольськ, Жовті Води, Кривий Ріг, Дніпро (а саме Агенцією місцевого економічного розвитку м. Зеленодольська, громадською організацією “Земляки з Криворіжжя”, Центром громадських ініціатив “Тамариск”) та Першого криворізького місцевого центру було підготовлено проект «Створення та функціонування ОСББ». Проект передбачає проведення серії семінарів та розробку довідника для голів ОСББ зі зразками документів у рамках проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

“Швидка” безоплатна правова допомога у Зеленодольську

Зокрема, у ході одного з таких семінарів для мешканців міста Зеленодольська, який проходив днями у Агенції місцевого економічного розвитку, з’ясувалось, що особливо актуальними для громадян є питання створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Експерт з питань створення ОСББ та захисту прав мешканців у відносинах з газопостачальниками Андрій Немченко розказав присутнім на семінарі про основні алгоритми дій для створення ОСББ, особливості укладання статуту, оформлення документів та проведення першочергових дій. «У результаті створення ОСББ підвищується зацікавленість, відповідальність мешканців та ефективність проведеної роботи щодо управління загальною власністю, покращується стан житлово-комунального обслуговування», – підкреслив юрист. А також роз’яснив механізм оскарження дій газопостачальної кампанії, яка відмовляється вставновлювати індивідуальні прилади обліку газу та намагається встановлювати загальнобудинкові.

Андрій Немченко розказав і про інструменти захисту прав громадян у випадку, коли працівники газової служби встановлюють загальнобудинковий лічильник та порекомендував як оскаржити граничні норми, нараховані за газ мешканцям будинків, що відмовились від загальнобудинкових приладів. Начальник відділу правопросвітництва Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД Наталя Кожем’яка у свою чергу розповіла про виїзні прийоми громадян, які проводяться щочетверга у місті Зеленодольську Апостолівським бюро правової допомоги. Фахівець центру розповіла присутнім про роботу системи безоплатної правової допомоги наголосивши на тому, що соціально незахищеним категоріям громадян може бути призначено адвоката за рахунок держави в тому числі у справах щодо оскарження дій газовиків.

Консолідація голів ОСББ в місті Жовті Води

У місті Жовті Води ситуація з ОСББ докорінно відрізняється від тієї, що склалась у Зеленодольську.  Якщо у останньому створено лише одне об’єднання співвласників багатоквартирних будинкув, то в місті Жовті Води протягом 2015-2016 рр. таких об’єднань утворено понад 59. Усі вони потребують правового супроводу, тому програму семінару, який пройшов у Жовтих Водах в квітні цього року, було адаптовано під тих активних жовтоводців, які вже взяли відповідальність за свою власність на себе, але щодня зіштовхуються з новими проблемами. Це і приватизація землі, і фінансово-господарська діяльність, і стягнення заборгованості з мешканців, і відносини з газорозподільною кампанією, і оформлення мешканцями субсидії.

У семінарі, який проводився у Центральній бібліотеці м. Жовті Води, взяли участь Жовтоводське бюро правової допомоги, Асоціація ОСББ м. Жовті Води, Рада асоціації ОСББ “Місто новацій” м. Кривого Рогу, Агенція сталого розвитку м. Жовті Води, ГО “Земляки з Криворіжжя”, голови ОСББ. Присутні обмінювались досвідом, дискутували та задавали чимало питань у ході зустрічі. Голови ОСББ багато дізнались про правові аспекти господарської діяльності і захист прав споживачів від дій підприємств-монополістів від криворізьких юристів, партнерів Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД Андрія Немченко та Дениса Скворцова.

Андрій Немченко також надав жовтоводцям практичні поради, поділився власними напрацюваннями. Так, у Кривому Розі в судовому порядку  вдалось оскаржити нарахування граничної норми за газ – ті ж механізми, вважає правник, можуть бути запущені і в Жовтих Водах.

На захисті прав жовтоводців стоїть Жовтоводське бюро правової допомоги, представники якого також отримали на семінарі практичні настанови щодо підготовки позовних заяв до суду та зразки документів, які увійшли до презентованого інформаційно-методичного посібника для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Головний спеціаліст бюро Тетяна Черниш звітувала про результати роботи  Жовтоводського бюро правової допомоги у першому кварталі та зазначила про необхідність подальшого вивчення проблем громади. Також спеціаліст наголосила на тому, що соціально незахищені громадяни можуть звертатись за наданням безоплатної вторинної правової допомоги, а отже і за призначенням адвоката за рахунок держави до Жовтоводського бюро правової допомоги. Тільки за останній час до бюро надійшло 9 звернень на представництво інтересів та складання позовних заяв від жовтоводців щодо оскарження дій газопостачальної кампанії.

Важливо, що заходи у містах Зеленодольск та Жовті Води стали майданчиками для налагодження подальшої взаємодії між громадськими організаціями, місцевими активістами та Першим криворізьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та його відділами — Жовтоводським та Апостолівським бюро правової допомоги. Це у свою чергу сприяє виробленню механізмів як правового супроводу ОСББ, так і захисту прав споживачів комунальних послуг.

Нагадуємо, що Перший криворізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2, тел. 056-405-54-04; (098)040-83-70.

Дізнатись адреси бюро та інших центрів, де можна отримати безоплатну правову допомогу, ви можете за телефоном гарячої телефонної лінії 0-800-213-103.

{gallery}news/2017/04/9{/gallery}