назад

Створення сім’ї, відповідальна подія в житті кожної людини. До цього кроку наречені готуються ретельно та відповідально. А чи знаєте ви, що з моменту реєстрації шлюбу подружжя набуває не лише нових прав, але й обов’язків? Який шлюбний вік в Україні, та з яких обставин шлюб може бути визнаний недійсним? Читаємо у статті.

Сімейний кодекс України регулює питання сім’ї, шлюбних відносин, особисті немайнові та майнові права і обов’язки подружжя, підстави виникнення, зміст особистих немайнових і майнових прав та обов’язків батьків і дітей, усиновлювачів та усиновлених, інших членів сім’ї та родичів.

Шлюб – сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Шлюбний вік. В Україні особа, яка досягла 18-річного віку має право на шлюб. Але трапляються випадки, коли за рішенням суду надається право на шлюб із 16 років, якщо це відповідає інтересам особи. Для цього мають бути поважні причини, підтверджені відповідними документами, наприклад вагітність.

В Україні шлюб має характер добровільності та одношлюбності. Ніхто не має права примушувати особу взяти шлюб. Жінка та чоловік можуть перебувати одночасно лише в одному шлюбі. Повторно в сімейний союз можна вступати після розірвання попереднього.

В інших випадках, якщо стають відомими факти про наявність перешкод до реєстрації шлюбу, керівник органу державної реєстрації актів цивільного стану може відкласти реєстрацію шлюбу.

Подання заяви. Заява про реєстрацію шлюбу подається жінкою та чоловіком до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану за їхнім вибором. З цього моменту особи вважаються нареченими.

Час реєстрації шлюбу. Після спливу одного місяця від дня подання заяви особами про реєстрацію шлюбу відбувається реєстрація шлюбу. Як виняток, керівник органу ДРАЦС дозволяє реєстрацію шлюбу до спливу цього строку, якщо наявні поважні причини.

Визнання шлюбу недійсним.

Визнання шлюбу недійсним можливе при порушенні норм, визначених ст.ст. 22, 24-26 Сімейного кодексу України. Наприклад: приховання відомостей про стан здоров’я одним з наречених, якщо це загрожує життю та здоров’ю іншого нареченого; особа перебуває в іншому шлюбі; шлюб укладено примусово; особа визнана недієздатною; шлюб укладено фіктивно та ін.

Норми сімейного законодавства дізналися студенти Чортківського вищого професійного училища від фахівців Чортківського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги Олени Овсинської та Чортківського міськрайонного відділу ДРАЦС Тетяни Воробель. В організації заходу завдячуємо психологу навчального закладу Валентині Гузік, яка зазначила, що сучасна молодь потребує підвищення правової освіченості та поінформованості з питань сімейного законодавства.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).