назад
06.03.20

Рік роботи КЕПО: 151 перевірений матеріал, перші висновки

Професійне експертне оцінювання та постійно діюча система підвищення кваліфікації працівників місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Саме ці чинники сприятимуть підвищенню якості надання правової допомоги. Такий висновок роботи Комісії з експертної правничої оцінки надання безоплатної правової допомоги працівниками центрів з надання БВПД за 2019 рік.

Торік Комісія провела 12 засідань. Було розроблено Регламент роботи Комісії, Порядки оцінки первинної та вторинної безоплатної правової допомоги та Порядок відбору експертів з оцінки надання БПД.

Був оголошений конкурс та проведений відбір експертів з оцінки якості надання БПД з числа працівників системи надання БПД. За його результатами відібрано 14 експертів. Для впровадження уніфікованого підходу та початку проведення оцінювання якості наданої правової допомоги з використанням інструменту рецензування «peer review», за підтримки громадської організації «Громада та закон» проведено тренінг для експертів. Під час тренінгу були відпрацьовані методики проведення оцінювання надання правової допомоги та стандартизовані вимоги до звіту експертів.

«Для відпрацювання створених механізмів оцінювання якості надання БПД було проведено пілотну експертну оцінку якості надання БПД. Під час пілотного оцінювання опрацьовано 93 матеріали надання первинної правової допомоги та 58 – вторинної», – розповіла начальник управління забезпечення якості правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Світлана Маліновська.

Робота Комісії показала – існує потреба в запровадженні сталих механізмів забезпечення контролю якості правової допомоги, що надається працівниками центрів. Таких, як професійне експертне оцінювання та постійно діюча система підвищення кваліфікації як за базовими напрямами, так і вузько-спеціалізованими. Зокрема, це можуть бути курси підвищення кваліфікації, тренінги, інші навчальні заходи для працівників центрів.

Довідково.

Комісія з експертної правничої оцінки надання безоплатної правової допомоги працівниками центрів з надання БВПД утворена наказом Координаційного центру з надання правової допомоги 26 грудня 2018 року.

Наказом Координаційного центру від 28 січня 2019 року затверджено Порядок надання БПД працівниками місцевих центрів з надання БВПД. Він визначає основні характеристики моделі гарантованого державою порядку надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги працівниками місцевих центрів.